THE STREET STORE – СОФИЯ, В ДВОРА НА ХРАМ „СВ. ПРОРОК ИЛИЯ”

street_store.12jpgНа 15ти ноември 2015г. бе проведена доброволческа акция по даряването на връхни и дебели зимни дрехи на хора в неравностойно социално положение и бездомни. Капманията е вдъхновена от международната инициатива The Street Store, създадена през 2014г. в Южна Африка и проведена към момента в повече от 30 държави по целия свят.

Участниците са изцяло доброволци: колеги и приятели, както и семействата им. Проявата се състоя съвместно с цялостната подкрепа и сътрудничество с доброволците от социалната кухня на храм „Св. Пророк Илия“ в ж.к. Дружба 2 в град София. Събитието започна малко след 10.30ч. и продължи до около 14.30ч. Освен даренията от дрехи се организира и подстригване от двама доброволци в двора на храма.
Инициативата беше популяризирана сред целевата група хора в нужда от доброволците. Те бяха информирани,че тази съответна неделя освен храна, ще могат да получат и зимни дрехи. Беше създадена добра организация за разпределянето на дрехите и достъп до фризьорите. Хората там имаха възможността сами да разгледат, пробват и изберат дрехите, които им допадат и биха искали да получат.

Кампанията за набиране на дрехи се осъществи главно онлайн: чрез фейсбук група, както и сред самите доброволци. The Street Store имаше широк медиен отзвук в някои от националните медии, както и в онлайн издания и това допълнително популяризира инициативата. По време на кампанията в периода 09 – 13 ноември дрехите се събираха на склад и разпределяха от доброволците. Непосредствено преди инициативата на място в храма бяха предоставени събраните количества дрехи, както и 6 бр. щендери за окачването им и около 450 броя закачалки.

По време на събитието бяха донесени над 50 чувала със следните типове нови и употребявани дрехи: якета, палта, зимни панталони, плътни чорапи и чорапогащи, обувки, детски дрехи, завивки, шапки, шалове и ръкавици.
След приключването на събитието го определяме като изцяло успешно и бихме искали за в бъдеще отново да планираме и да проведем подобен род инициативи, свързани не само с даряване на дрехи, а и със съвместна работа и доброволчество.

Автор: Цвети Мавродиева

 


image_pdfimage_print
(Посетен 181 пъти, от които днес: 1)