ХРАМ „СВ. ПРОРОК ИЛИЯ”, 1 НЕДЕЛЯ СЛЕД ПЕТДЕСЕТНИЦА, НА ВСИ СВЕТИИ, 26.06.2016 Г.

Репортаж от Неделното училище за пораснали

В неделния ден проведохме последния урок в училището по вероучение за тази учебна година.

Така се случи, че краят съвпадна с честването на Неделя на всички светии. Учениците се упражняваха в разказването на житията на светиите като изпитна тема. В свободен преразказ изнесоха жизнеописанието на Свети Григорий Богослов, Свети Григорий Палама и Свети Серафим Саровски. Последно чухме преразказа на житието на Свети Паисий Светогорец до половината и времето на учебния ни час свърши. Разделихме се с класа с обещанието наесен, новата учебна година да започнем именно с това, което не успяхме да свършим – запознанството с живота на този светец на Православието.

Неделното училище за деца беше на тема “Светата Библия”. Те знаеха какво е Библия и това, че Бог е нейният истински автор. Днес научиха, че единствено Светата Библия дава отговор на въпросите, които са най-важни: как е произлязъл светът и човекът, какъв е смисълът на човешкия живот и за скъпата цена на безсмъртната човешка душа. 

Тези, които ходят на училище, знаят кои свети мъже са създали славянската азбука, но днес научиха, че именно те – братята св. св. Кирил и Методий и техните ученици, са превели Библията на нашия роден език.

Обичайните забавни игри бяха изместени от приятна изненада. Днес семейство младоженци донесе подарък за децата – много хубави издания на детски приказки. Тези млади хора са пожелали за сватбения си ден от гостите, вместо цветя, да им подаряват детски книжки. 

Благодарим ви, Дани и Мето, че сте предвидили книги и за децата на нуждаещите се, които идват при нас на неделни занимания! 

Децата бяха очаровани и с трепет разглеждаха книгите. Всяко дете получи като подарък точно книжката, която си беше избрало. 

Социална кухня

Днес дежурство дадоха Боби, Иво, Стефан. С помощта на група от Виваком, нашите приятели от Клуб по филантропия от 105-то училище и други доброволци успяха да приготвят телешка супа и да нахранят 369 души. Бяха раздадени и пакети с дарения от храна – хляб, чабати, сухи пасти и краставици. Подготвихме за готвене зеленчуци, част които замразени за следващи недели.

Дежурният екип благодари на всички, които се включиха в процеса по приготвяне и раздаване на храната на нуждаещите се хора.

image_pdfimage_print
(Посетен 110 пъти, от които днес: 1)