СУЕВЕРИЯ СРЕД ДНЕШНИТЕ ХРИСТИЯНИ


СУЕВЕРИЯ, СВЪРЗАНИ С НЕПРАВИЛНО И СУЕВЕРНО ПОЧИТАНЕ НА ИКОНИТЕ

Неправилно и суеверно почитане на иконите

P1070184Много често хората задават въпроси, свързани със силата на иконите, като че ли това са някакви езически талисмани за късмет. Или сякаш „силата“ им се измерва във волтове и ампери. Питат например: „Коя икона е по-силна – Бачковската или Троянската?“ или казват: „Тази икона е силна, трябва задължително да си я имам в къщи“. Други пък говорят: „Тази икона изгаря отрицателната енергия“, или: „Аз си купих от вашата църква икона, за да ми върви, исках да спечеля от тотото, а вече толкова месеци минаха, и нищо!“.

За съжаление хората не знаят или забравят това, че иконите са тясно свързани с личната молитва. Иконите трябва да ни служат за по-голяма молитвена подкрепа, те могат да усилят личния ни молитвен устрем към Бога, а не са някакви магически талисмани. Иконите не са само „богословие в картини“, те са и „молитва в картини“.

В заключение ще кажем, че е добре, когато купуваме икона, да знаем кой точно е изобразен на нея, и ако е някой по-неизвестен светец – да се запознаем с житието му. Но най-вече, нека да се молим на Бога пред иконите, а не да ги считаме за талисмани за късмет.

Автори: йеромонах Висарион (Зографски) и йеромонах Йоан (Филипов

Този текст се публикува по благословението на йеромонах Висарион (Зографски)