СИМВОЛИКА НА ВХОД ГОСПОДЕН В ЙЕРУСАЛИМ

    06_vhod_cvetnica_rusСв. Епиганий Кипърски посочва следния символичен смисъл на влизането на Господа в Иерусалим:

– Кого изобразява ослето? – пита той. – Необуздания езически народ, когото никой не е обяздвал, тоест нито закон, нито страх, нито ангел, нито пророк, нито писание, а само Единият Бог Слово, Който във Витлеем легна в една ясла с безсловесните, та като ни освободи от безсловесието, да ни научи на богопознание. Какво означава отделянето на ослето? – Освобождаване от идолослужението и прекратяване на идолските жертвоприношения… Какво предзнаменуват децата с постилането на дрехите си? – Показват събличането на ветхия човек, оголването и опустошаването на синагогата. Какво означават децата, които пеят песни? – Без съмнение, това е верният народ на Църквата, Христовото поколение. Какво знаменува слизането на Господа по Елеонската планина? – Нищо друго, освен слизането на Бог Слово от небесата при нас. Какво посочват клонките от маслиново дърво? – Милосърдието на душата; а пътят означава оня път, по който се придобиват добродетелните дела, които събличат от нас ветхия човек. Какво означават финиковите клонки? – Чистите души на праведниците, които разцъфтяват като финикс и се умножават като кедри Ливански, насадени в Господния дом. Те означават също и победата над дявола и ада, и освобождаването от тяхната власт, които ще донесе Победителят Христос. Кого означават предшестващите? – Праведните пророци, а онези, които вървят отзад – апостолите и езичниците, които са повярвали след тях; градът пък предзнаменувал горния Иерусалим, а светилището – Царството Небесно, откъдето Христос изгонил иудеите, като недостойни. Ето и сега, почти две хилядолетия след като се е извършило влизането на Господа в Иерусалим, ние, християните със раззеленени клонки от върба и свещи стоим изправени в църква пред Господа и радостно зовем към “Победителя на смъртта”:
Осанна във висините! Благословен, Който иде в име Господне!
Но за нас, както и за древните евреи, това не е просто украса, не е обикновена принадлежност към празника, а знамение за победата на Иисус Христос над смъртта и царството на мрака. А свещите пък, които държим в ръце заедно с клонките пред-знаменуват за нас незалязващата светлина на блаженото възкресение във вечния живот.
Тъй поучително и знаменателно, както за Христовите съвременици, така и за нас е влизането на Господа в Иерусалим на осле .

Източник: pravoslavieto.com

image_pdfimage_print
(Посетен 91 пъти, от които днес: 1)