РЕПОРТАЖ ЗА ШЕСТА НЕДЕЛЯ СЛЕД ПАСХА – НА СЛЕПИЯ, В ХРАМ „СВ. ПРОРОК ИЛИЯ

 

В Неделното училище за пораснали дискутирахме за духовната “шизофрения”? Как същевременно искам да се спася и едновременно с това не искам? Опитвам ли се да “взема нещата в свои ръце”, понеже да се “оставя” в Божиите ръце ми се струва подозрително и несигурно? Тези и още въпроси ни занимаваха в урока по вероучение в Неделята на слепия. Един сляпороден човек е излекуван по чудесен начин от Господ Иисус Христос в този ден. Моята, твоята, нашата слепота се разпростира дотам, че не знаем какво искаме. Ето защо в една молитва се казва: “Господи, искам или не, спаси ме!” Тази тема обсъждахме с участниците в училището, като прочетохме част от едноименната беседа на митрополит Атанасий Лимасолски.

 

По случай Денят на детето – 1-ви юни, Виваком направи подарък за занятията на Неделното училище за деца – топки и забавни спортни пособия за игра навън, маса и столчета. Сърдечно благодарим!

Темата по вероучение ги завладя и отвлече за кратко от игрите. Разговаряхме за Бог – Творецът. За това колко е красиво и изумително всичко, което ни заобикаля и за най-сложното творение – човекът, надарен с разумна душа.

Това стихотворение беше част от нашия неделен урок, автор: игумения Валентина Друмева (Из: „Православно вероучение за деца”):

Обичам да бродя в гората, разцъфне ли май.
По-нежни цъфтят там цветята, просторът ухай.
А птиците в кътче незнайно как пеят в захлас!
Пресладък и чудно омаен е техният глас!
Когато възторгът прелее, повдигам ръце.
Молитва възторжено пея от цяло сърце.
С мен заедно пее в скалата забързан поток.
Разказва: велик е в делата премъдрият Бог.

В Социалната кухня днес дежурство дадоха Ирина, Катя, Диана и Ния. С помощта на група доброволци екипът приготви боб чорба и обработи голямо количество зеленчуци. Нахранени бяха общо 410 човека. Бяха раздадени събраните дарения от дрехи и обувки.

Дежурният екип благодари на всички, които се включиха в процеса по приготвяне и раздаване на храната на нуждаещите се хора.

image_pdfimage_print
(Посетен 77 пъти, от които днес: 1)