ХРАМ „СВ. ПРОРОК ИЛИЯ”, 1 НЕДЕЛЯ НА ВЕЛИКИЯ ПОСТ – ПРАВОСЛАВНА

Неделно училище

На днешната Неделя на Тържество на Православната вяра, с учениците от Неделното училище се изправихме пред въпроса : нашата вяра идва ли от опита ни на общуване с Бога? Въпросът е важен, защото може да се окаже мярка за това дали живеем нашата вяра или гледаме на нея като на сбор от ценности, без пряко отношение към действителността..Беседата на Лимасолския епископ Атанасий, която проследихме, ни даде обяснение какво се случва, когато вярата ни не е от опит, и какво, – когато произтича от опит в общуването с Бога. Съотношението между двете е такова, каквото между най-ниското и най-високото стъпало на една стълба .Ако вярваме, без да имаме опит от общуване с Бога, ние сме на ниво, което, освен, че е нестабилно, е и лишено от радост. На другия край, ако вярата ни произтича от нашия опит на общуване с Бога, тя става свидетелство насред съборния опит на Църквата. Този опит на апостолите и светите отци е вярната мярка за всеки друг опит на общуване с Бога. Ако опитът ни отговаря на свидетелството на Православната Църква, тази вяра, която произтича от него е вяра живителна, благодатна и радостна. Помежду си, ние, които участвахме в урока от думите на епископа, си пожелахме да имаме радостта от вярата от опита! Дадохме си сметка за пътя, които има да изминем, за да преобразим вярата ” от слушане ” във вяра от ” осезание “. Такава вяра изповядал свети апостол Тома, когато осезателно срещнал Бога и човека в Христос и казал: “Господ мой и Бог мой!” ( както и чухме от днешното възкресно Евангелие).

detskДетска занималня

Днес посветихме темата на Неделното училище на планетата Земя и как да я опазим чиста за хората и всички живи същества. Четохме приказка за принцеса Вода и принц Замърсител и децата си избраха да живеят в царството на принцеса Вода, за да живеят в чист свят и да се радват на красива и благодатна природна среда! Момичетата от 105СОУ показаха на децата как да се забавляват на открито с позабравената игра на ластик, която увлече и майките! Нашата Теди с ентусиазма си вдигна от пейката и една от бабите с млад дух!

 

 

soc.kuhСоциална кухня

Днес, 20.03 дежурство дадоха Ирина, Ния и Мони. С помощта на група от 25 доброволци успяха да приготвят вкусно зеле с ориз и да раздадат много допълнителни продукти на хората – хляб, сандвичи, чабати, ябълки, локум – общо 397 порции. Деца от клуб „Интеракт” към английската гимназия в София  дариха голямо количество храна, събрана от тях чрез акция, проведена в магазини „Фантастико”.  Дежурният екип благодари на всички, които се включиха в процеса по приготвяне и раздаване на храната на нуждаещите се хора.

image_pdfimage_print
(Посетен 113 пъти, от които днес: 1)