ПОСТ ПРИ ДЕЦА

molitva_detska– Отче, трябва ли пет-шестгодишни деца да постят преди свето Причастие?

– Добре е поне вечерта да са яли постно ядене; може и с олио. Но това е въпрос, който решава изповедникът. Най-добре майката да попита изповедника, защото може детето да има някакъв проблем със здравето и да трябва, да речем, да пие мляко.

– Отче, колко трябва да пости едно дете?

– Ако детето е силно, има добро здраве, тогава може да пости. А пък и сега има толкова много постни храни. Едно време децата постеха и по цял ден тичаха и играеха, но ядяха по много пъти. Във Фараса по време на Великия Пост и малки, и големи не вкусваха нищо до деветия час 1 . Родителите събирали децата си в Крепостта 2 , давали им да играят разни игри, и в три часа следобед, когато биела камбаната за започване на Преждеосвещената света Литургия, отивали да се причастят. Свети Арсений казвал: “Когато децата играят по цял ден, не се сещат да ядат; та сега, когато и Христос ще им помогне, няма ли да издържат?”

А когато възрастните не постят, съвестта им ги изобличава, гледайки как децата правят това. Като малък дълго време работех с моя майстор в една къща и се хранехме там. В сряда и петък отивах да ям у дома, понеже в онази къща не постеха. Веднъж в сряда ми донесоха баклава за почерпка. Казах им: “Благодаря, но аз постя”. “Виж ти, казаха те, малко дете, а пости, пък ние, възрастните ядем блажно!”


1 Т.е. до 3 часа следобед – б. изд.
2 Старо укрепление във Фараса, където по византийско време живеели стражи със своите семейства, които били назначавани от византийската държава като охрана на пограничните местности – б. изд.

Автор: Св. Паисий Светогорец

Източник: За семейния живот, Слова -том 4

image_pdfimage_print
(Посетен 418 пъти, от които днес: 1)