ОХРИДСКИ ПРОЛОГ НА СВЕТИЯ ВЛАДИКА НИКОЛАЙ СРЪБСКИ ЗА ВЪЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ

vaznesenie_grСлед като е разпънат на Кръста и е погребан в гробница, три дена по-късно нашият Господ Иисус Христос възкръсна от мъртвите и се яви на своите ученици, на единадесетимата свети апостоли. С тях прекара 40 дни тук, на земята, и ги поучаваше как да разпространяват Неговата вяра и християнското учение. Когато тези 40 дни минаха, заведе ги всичките на Маслиновата ( Елеонската – бел.ред. ) планина и им каза: “Така е писано, така трябваше да стане – Христос да пострада и да възкръсне от мъртвите на третия ден и да се проповядва покаяние в Неговото име и опрощаване на греховете по всички народи, като се започне от Йерусалим, а вие сте свидетели на всичко това. Защото Йоан кръщаваше с вода, а вие ще кръщавате с Дух Свети, скоро след сегашните дни. И ще видите, аз ще изпратя обещанието на Отца Си при вас, а вие останете в град Йерусалим, докато не се облечете в Силата от висините”.
С тези думи Той завърши разговора Си с тях, благослови ги и започна да се издига към небето, а тях остави да изчакат слизането на Светия Дух. Апостолите стояха и онемели гледаха след Него, докато Той не изчезна съвсем. Тогава към тях се обърнаха ангели Божии с думите: “Защо стоите и гледате? Както видяхте, че Господ отива на небето, така той отново ще дойде да съди живи и мъртви и тогава Царството Му не ще има край “.
За да спомня за това събитие, нашата Църква празнува СПАСОВДЕН, т.е. Деня на Спасението наше, на Господа Иисуса Христа.

Тропар (глас 4):
Вознесълся еси во славе, Христе Боже наш, радост сотворивий учеником, обетованием Святаго Духа, извещенним им бившим благословением яко Ти еси Син Божий, избавител мира.

Превод от сръбски : Димка Савова

image_pdfimage_print
(Посетен 171 пъти, от които днес: 1)