ОХРИДСКИ ПРОЛОГ НА СВЕТИЯ ВЛАДИКА НИКОЛАЙ СРЪБСКИ ЗА 3-ТИ АПРИЛ

nikita_izpovednikСв. Никита Изповедник. Роден във Витиния, в град Кесария. Баща му, Филарет, като изгуби съпругата си, се замонаши, а Никита остана при своята баба, майка на баща му. Като порасна и изучи всички науки, отиде в Мидикийския манастир, където игуменът Никифор го пострига за монах, а след седем години труд и подвиг беше ръкоположен от патриарх Тарасий за иеромонах. След смъртта на Никифор и на верния другар на Никита Атанасий братството избра Никита, преко волята му, за игумен. Св. Никита беше дълги години светъл пример на живот и подвиг за братята си. Но когато на царския престол се възцари Лъв V Арменец, след благочестивата Ирина и правоверните царе Никифор и Михаил, разгоря се отново иконоборческата ерес. Царят низвергна патриарх Никифор и го изпрати на заточение, а на негово място издигна един еретик, Теодот Каситер, човек с нечист живот. И Никита беше затворен и измъчван, но не се поколеба в православната си вяра. Местеха го от тъмница в тъмница и го изтезаваха с глад и жажда, със студ и зной и поругание. Но не го разколебаха. Особено му досаждаше някой си Никола с насмешките и издевателствата си. Но една нощ на Никола му се яви умрелият му баща насън и му каза укорително: „Отстъпи от слугата Божий!” И от този час Никола се покая и не само че не досаждаше повече на светителя, но и другите убеждаваше да не му досаждат. Когато Лъв Арменец загина със зла смърт, царството пое правоверният цар Михаил Валвос, който освободи всички православни страдалци. Никита се оттегли в едно усамотено място близо до Цариград, където в молитва и възхвала на Бога за всичко прекара своите последни дни земен живот. Много чудеса сътвори приживе. А когато умря, пренесоха тялото му в неговия манастир. И на това погребение мнозина болни се докоснаха до тялото му и се изцелиха. Мощите му бяха положени до гробницата на неговия духовен баща Никифор и на другаря му Атанасий. Този велик иерарх се пресели в Небесното царство през 824 год.

pavel_Nevolnik

Св. Павел Неволник. Руснак по произход. На младини отведен в робство от турците. Понеже не искаше да предаде Христовата вяра и да се потурчи, беше измъчван и посечен в Цариград през 1683 год.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Св. мъч. Улпиян. Младеж от град Тир. Измъчван за Христа от началника Урбан, мъчител на св. Амфиян (2 април). Накрая е завързан в чувал, заедно с едно куче и змия, и хвърлен в морето. Пострада и се прослави през 306 год.

 

На тялото си аз раните Христови нося
и само с Кръста се гордея Господен!”
Така каза Павел, апостолът избран,
него следваха с чети покайници,
чети покайници, що приеха рани
и в мъки обилни прекараха дните си,
за Живия Христос, Спаса и Господа,
както и свети Павел, апостол на народите.
И Никита дивний кръст тежък пое,
мъки и гаври за Христа понесе.
В тяло слабо дух кат’ от стомана –
това е Никита светий, мъченикът храбър.
Победи той царя и царства надживя,
затова му се земя и небо днес дивят.
Сега, със слава овенчан сред ангелите,
той помага на ония, що за Кръста са гонени.
Неговата молитва пред Бога се възнася
и помощта му на земята слиза.

 

РАЗСЪЖДЕНИЕ

„Очаквам за себе си хиляди смърти,” така пише св. Атанасий Велики на своето паство в Мисир по време на страшната ариянска ерес. Това може да каже за себе си всеки духовен човек, който е с духа си прогледнал и видял е мрежата, в която всяка душа човешка се намира на този свят. Колкото по-духовен е един човек, толкова тази мрежа е по-гъста. Такава е волята Божия: най-духовните да се спасяват по най-тесния път. И самият Псалмопевец казва: многы скорбы праведнику. Но накрая победа и слава се въздават на праведника. Само трябва да се въоръжим с вяра и търпение. Който вярва, той разбира своето страдание. Който надене доспехите на търпението, ще види победа и слава. За оногова, който люби Господа, и най-тесният път е достатъчно просторен, и най-големите мъки — леко иго, и най-лютата смърт — радост сватбена.

СЪЗЕРЦАНИЕ

Да съзерцавам Господа Иисуса Христа в Ада, и то:

как Той слиза в Ада със сила велика, от която се Адът разтърсва;
как пред Неговото лице бягат злите духове, дотогавашни господари на Ада;
как неизказано се радват на Неговото идване душите на праведните праотци и пророци.

„Слизане на Христос в ада”. Стенопис от манастир „Иисус Христос Спасител” ( Хора), Константинопол, XIV в.

„Слизане на Христос в ада”. Стенопис от манастир „Иисус Христос Спасител” ( Хора), Константинопол, XIV в.

БЕСЕДА
за великото желание Божие

Бог иска всички хора да се спасят (I Тим. 2, 4).

Бог иска всички хора да се спасят — затова Иисус Христос слезе в Ада, да спаси и онези, които живееха на земята преди Неговото идване. Защото, ако Той не беше слязъл в Ада, огромен брой праведни души щяха да пропаднат завинаги. И още: ако Той не беше слязъл в Ада, главният стан на злобата срещу Бога и човешкия род щеше да остане непобеден. И така, тези две причини подбудиха Христа Жизнодателя да слезе с душата Си в Ада — първо: да разгроми гнездото на адските сили, и второ: да изведе от Ада в Рая душите на праотците, пророците, праведниците, които изпълниха стария закон Божий и с това угодиха на Бога. Преди сатаната самодоволно да се зарадва, като гледа Христа поруган и на кръста умъртвен, Христос се появи, жив и всемогъщ, насред Ада, главния стан на нечестивия. Каква неочаквана и ужасна новост за сатаната! Три години той е залагал клопки срещу Христа на земята, а Христос за три дена, ето, разгромява неговото царство и отнася със Себе Си пребогат трофей във вид на рой праведни души.

Ти искаш всички хора да се спасят, о Господи. Спаси и нас, молим Ти се. Защото няма спасение, нито спасител извън Тебе. На Тебе Единствен се уповаваме и на Теб само се кланяме, на Тебе и на Отца и на Духа Светаго, сега и вовеки. Амин.

image_pdfimage_print
(Посетен 177 пъти, от които днес: 1)