ОХРИДСКИ ПРОЛОГ НА СВЕТИЯ ВЛАДИКА НИКОЛАЙ СРЪБСКИ за 20 – ти март

  1. Преподобни мъченици Иоан и други. Преподобни мъченици Иоан и други, от обителта на свети Сава Освещени при Иерусалим. Този славен манастир, който е посещаван и от свети Сава сръбски и който е получавал дарове от няколко сръбски владетели, съществува и до днес. Няколко пъти е нападан от дивите араби, ограбван е и опустошаван, но по Божия промисъл винаги е възстановяван и се е запазил и до днес. По време на царуването на Константин и Ирина беше нападнат от арабите и ограбен. Монасите не искаха да бягат, а като се посъветваха със своя игумен Тома, казаха: “Ние избягахме от света в тази пустиня заради Христовата любов, срамно е сега да бягаме от пустинята заради страх от хората. Ако бъдем убити, ще бъдем убити за любовта ни към Христос, заради Когото и дойдохме да живеем тук “. И като решиха така, посрещнаха невъоръжени въоръжените араби, както агънцата посрещат вълците. Арабите умъртвиха някои от тях със стрели, а други затвориха в пещерата на свети Сава и запалиха огън на входа й, та ги удушиха с дима. И така мнозина от тях завършиха дните си като мъченици Христа ради и се преселиха в царството на Оногова, Когото обичаха и за Чиято любов загинаха. Достойно пострадаха точно преди Възкресение през 796 година, по времето на цар Константин и Ирина и на иерусалимския патриарх Илия. Но справедливо наказание скоро застигна дивите нападатели. Като се връщали при своите шатри, те влезли в разпра помежду си и взаимно се избили. Това станало през 796 година.
    2. Свети мъченик Панхарий. Родом от Вилапата в Германия. Бил висш чиновник в двора на цар Диоклециян и Максимиян. Най-напред се отрекъл от Христа, но по съветите на майка си и сестра си се върнал към Христовата вяра и загинал за нея през 302 година.

jesus-well

Ha кладенеца срещна Христа жена самарянка.
И от светлината на самия Христос тя беше просветена.
При Нерон живота си завърши в друг кладенец
и духа си предаде на Христа Бога, своя господар.
Имаше тя славни синове, Виктор и Иoсия,
и двамата ги святата им майка със светиня озари.
Пет сестри, измъчени зарад името Христово,
с нея на небесата отидоха награда да приемат.
O Фотина, покайнице, дивна мъченице,
как е сега със сияние вечно твоето лице озарено!
Някога и с вода Спасителя не напои,
но накрая и кръвта си за Него проля.
Душата твоя, някога мрачна, докато беше самарянка,
с лъчи и от слънчевите по-сияйни заблестя, щом стана християнка.
От страх ти в Сихар Христа издаде,
със смъртта си насред Рим ти за Него свидетелство даде.
Че любовта всеки страх убива и човека герой прави,
любовта те тебе, o Фотина, навеки прослави.
Нерон да изгори може и два, и три Рима,
но душата християнска да изгори не може.
Нерон може да изпочупи съдове от глина,
но мощ нямаше никаква над духа на Фотина.
O безсмъртна светителко, сега на нас помогни,
пред престола на Христа Спасителя – със своите молитви.

 

 

РАЗСЪЖДЕНИЕ

 

Бог не наказва грешника, защото Му доставя удоволствие да унищожава човека. Ако това беше за Него удоволствие, Той нямаше да създаде човека от нищото. А наказва Той грешника по няколко целесъобразни домостроителни причини, от които две са най-очевидни за нас: първо, за да го поправи с наказанието и да го доведе до пътя на спасението, и второ, за да се уплашат другите и да не грешат. Така точно мисли св. Исаак, когато казва: “Праведният мъдрец прилича на Бога, защото той наказва човека не за да му отмъсти за греха, а или да поправи човека, или другите да изплаши”. Един разпуснат младеж, който хулеше Бога и родителите си, внезапно изгуби ума си. Целият град, в който живееше този младеж, видя в това Божие възмездие и се изпълни със страх Божий. Държаха младежа вързан и затворен три години. А майка му плачеше горко и се молеше Богу за сина си. Една година, на Св. Петдесетница, заведе майката своя луд син в манастира на св. Василий в Острог. След молитвите полуделият младеж оздравя и дойде на себе си. След това се покая и стана човек за пример и истински християнин.

calvary

„Разпятие Христово“, литийна икона,
втора половина на XIII век, от „Света Богородица Перивлепта“, Охрид.

 

СЪЗЕРЦАНИЕ

 

Да съзерцавам Господа Исуса Христа разпънат на кръста, и то: 

  1. как тече кръв от Неговите ръце и капе на земята.
  2. как тече кръв от Неговите крака и се лее на земята.
  3. как тече кръв под Неговото ребро и капе на земята.

БЕСЕДА

за борбата на Агнеца със зверовете

Те ще воюват против Агнеца и Агнецът ще ги победи,

защото Той е Господар на господарите и Цар на царете (Откр. 17. 14)

 

Кой казва тези странни думи? Иоан Боговидец. Кой е този Агнец? Господа наш Христос. Кой е този господар над господарите и цар над царете? Господа наш Христос. С кого ще воюва Той и кого ще победи? Това е звярът седмоглав и всички, които получават от този нечист звяр власт, и почести, и богатство.

 

Агнец сред зверовете! Но все пак, видя св. Иоан Агнеца като Победител над всички зверове. Христос сред демоните! Човек би казал, че ще Го погълнат! Обратно на това, демоните викат уплашени към Него за милост и бягат панически от Него. Христос сред Своите мъчители! Човек ще каже: ще Го умъртвят завинаги. Обратно на това, Той възкръсва и побеждава, а те бягат в страх и гинат. Църквата Христова сред безбожници! Човек би казал: ще я залеят, както вълните заливат малко островче! Обратно на това: царствата на безбожниците потъват и пропадат, а Църквата остава, расте и се развива. Вярата Христова сред грубите философи и теоретици! Човек би казал: ще я надмъдрят и ще я изтрият от лицето на света! Обратно на това, те се изобличават един другиго в лъжи и се преследват, а вярата Христова спасява хората. Благочестие сред богохулниците и богоотрицателите! Човек ще каже: ще го омърсят! Обратно на това, те се задушават в своята мръсотия, а благочестието стои в неомърсена чистота. Кротост и съкрушеност християнска сред насилници и похитители! Човек ще каже: ще умре от глад! Обратно на това, тя живее и ходи сита, а насилниците и похитителите изнемощяват от глад. Агнец сред зверовете! Въпреки това – Агнецът е победител.

 

О Господи, кротък и добър, Агне Божие премило, напои и нас със Своята кротост и доброта, та и ние да станем участници в Твоята победа! На Теб слава и хвала вовеки. Амин.

image_pdfimage_print
(Посетен 94 пъти, от които днес: 1)