НЕДЕЛЯ СЛЕД БОГОЯВЛЕНИЕ В ХРАМ „СВ. ПРОР. ИЛИЯ”

В Неделя след Богоявление, 13-ти януари 2019 г., Божествена света Литургия отслужи иконом Емилиян Костадинов.

В днешното литургийно свето Евангелие чухме за началото на Христовата проповед, която започва с думите: „покайте се, защото се приближи царството небесно. (Мат. 4:12-17).

В своето слово отец Емилиян преподаде пастирско наставление, тези думи да ни съпътстват в нашия живот по пътя ни към спасението: „Тези думи дават ясна картина на това какво се стремим ние да направим, за да достигнем живот вечен. Най-важното нещо – покаянието, истинското покаяние, покаянието от сърце; покаянието, което съкрушава сърца и души и ни кара да възобновяваме духа си, за да можем да вървим в Господните пътеки със смела крачка.

Покайте се, защото се приближи царството небесно!” Защо? Какво определение можем да дадем за Царството небесно? Сам св. ап. Павел го е казал: „царството Божие не е ястие и питие, а правда и мир и радост в Светаго Духа” (Рим. 14:17).

За да получим тази Божествена радост, благодат – наистина трябва да се каем от сърце, да се опитваме да не грешим, възможно по-малко да грешим, да не повтаряме едни и същи грешки постоянно. Но когато се случи – все пак сме живи хора и сме грешни – и го осъзнаем, да се покаем за прегрешенията си, да изповядаме пред свещеник и да се причастим, за да можем, нарамили кръста си, по-леко да следваме Божиите пътеки.”

image_pdfimage_print
(Посетен 24 пъти, от които днес: 1)