МАЛКИ И ГОЛЕМИ УЧАТ ЗА ЦВЕТНИЦА

   През Петата Неделя нP1060552а Великия постНеделя на преп. Мария Египетска в Неделното училище за възрастни при храм „Св. пророк Илия” темата на неделната лекция бе: Почитта на Св. Богородица и как да посрещнем Цветница. Основните акценти в лекцията бяха следните: Мощната закрила на страдащите – проповед при Акактист на Св. Богородица на Видински Митрополит Неофит от 1938 г.; За даровете от Бога; Празникът Вход Господен в Йерусалим.

   По време на лекцията се проведе дискусия по поставените въпроси:

 Какво цвете трябва да поднесем на Христос за празника Цветница? Кое е това, което Бог ни призовава да Му отдадем?  Защо на Бог Му е необходимо да спазваме заповедите Му, да Го слушаме, да откажем цигарите например, да не обиждаме, да не роптаем и пр.?

     Отговорите на курсистите бяха спрямо техния личен живот и духовен опит, бяха разнообразни така изброиха следните неща, които човек може да принесе в дар Богу: смирение, милосърдие, прошка, сърцето си. Но за да принесем Богу всичко това изникна въпроса какъв е пътят, който трябва да извървим, за да принесем Господу сърцето си?

Тук се оказа, че е изключително важна благодарността към Бога, за да не роптаем, не завиждаме и пр., както и помщните средства на поста- молитвата и въздъражние в храната.

   В същият неделен дP1060596ен бяха организирани и проведени занимания по Вероучение  с децата. Темата на урока отново бе „Цветница- Вход Господен в Йерусалим”.nadja29032015 Децата бяха запознати с историята на празника, както и с това кои хора имат  имен ден на този празник. След като изслушаха Библейския разказ  им бяха поставени следните въпроси: Защо децата, които посрещнали Христос били толкова радостни? Кое у децата Бог обича най-много?

След отговорите на тези въпроси те имаха за задача да направят от цветна хартия Цветна градина за Христос – пълна с добродетели, които да Му подарят.  Всеки трябваше да изработи цвете от цветна хартия и да надпише на изработеното цвете добродетел, която смята ,че може да подари.

image_pdfimage_print
(Посетен 84 пъти, от които днес: 1)