КРАТКО ЖИТИЕ НА СВ. НЕКТАРИЙ ЕГИНСКИ

Свети Нектарий Егински е роден на 1 октомври 1846 в град, Силиврия, на брега на Мраморно море, разположен на 20 километра от Константинопол и 10 км от Епиват. При кръщението получава името Анастасий и е третото от седем деца в семейството.

Детето – проповедник

Когато научил 50-ти псалм, Анастасий имал навика да повтаря стиха: “Беззаконните ще науча на Твоите пътища, и нечестивите към Тебе ще се обърнат”,

Св. Нектарий Егински

Св. Нектарий Егински

показвайки по този начин, че ще бъде учител на Църквата.

На седем години си направил малка книжка, в която искал да пише словата Божии. Призванието му личало и от навика да се качва на столовете, за да проповядва словото Божие, сякаш се намирал на амвона. Дарен с много силна памет, помнел всичко, което чувал в църквата и го разказвал вкъщи.

Основното си образование завършва в Силиврия. Колкото и да искал да учи, на 14 години се наложило да замине за Константинопол, за да търси работа. Започва работа като продавач. По този начин можел и да учи, и да подпомага семейството си. От любовта към книгата и от желанието да бъде полезен за християнството, събрал от Светото Писание, Светите Отци и антични философи пасажи, пълни с мъдрост и полезни за сърцето. След време редактирал написаните на малки парчета хартия слова и ги издал. (1)

“Най-любимият сред архиереите и пръв сред духовниците”

На 20 години свети Нектарий отива за седем години на остров Хиос като учител. През 1873 става брат в Манастира “Неа Мони”, приемайки през 1877 година, когато е ръкоположен за дякон, името Нектарий. През 1881 завършва бакалавърска степен и през 1886 година печели стипендия за Богословския факултет в Атина. На 23 март 1886 е ръкоположен за свещеник в катедралата “Свети Сава”, а през август е издигнат в архимандрит. В същото време е патриаршески проповедник и секретар. По-късно е изпратен в Кайро, където е назначен за патриаршески съветник. (1)

През 1889 отец Нектарий става епископ, като продължава да бъде патриаршески съветник и да служи в “Св. Николай” в Кайро. Там получава богат пастирски и административен опит.

Наклеветен от завистливи хора, свети Нектарий е принуден да се завърне в Гърция, оставяйки след себе си много огорчени вярващи. В подписката, направена в негова подкрепа, присъстват 900 имена на вярващи, които казват, че Свети Нектарий е “най-любимият сред архиереите и пръв сред духовниците”.

Сам почиства всички училища, в които е бил директор

През 1890 година свети Нектарий е назначен за проповедник в Митрополия Евия. Въпреки че е приет студено, той бързо успява да спечели доверието на вярващите и на църковните власти, които през 1893 година му поверяват управлението на Богословската семинария Ризареон в Атина. Като директор на семинарията, свети Нектарий трябвало да промени от основи концепцията на преподавателите по отношение методиката на обучение. Като един добър пастир, той учеше всички да докладват труда си и инициативите в името на Спасителя Христос. Например един бой между ученици завършил не с наказание на виновниците, а с обещанието на светеца да пости три дена за тях. От тогава всички се стремяли да го ядосват, колкото се може по-малко. Силата на личния пример, добротата и светостта променили сърцата на всички – ученици и преподаватели. (1)

Има още едно нещо, което показва колко голяма е била любовта му към Бог и към хората. Свети Нектарий, независимо че е бил директор, сам чистел всички училища, където работел. Светецът правел това, за да не си загуби чистачът работата. От любов, с неговите 53 години и с всички задължения, които имал, без да мисли за високата позиция, която заемал, той чистел всеки ден до връщането на чистача. (1)

Чудотворец още приживеМощите на св. Нектарий в основания от него девически манастир "Св. Троица", който след смъртта му е наречен в негова чест - място на поклонение на православни от цял свят.

kaloferski manastir1

Калоферски манастир “Въведение Богородично”

Пенсиониран от преподавателската практика, през 1908 година свети Нектарий се оттегля на остров Егина, където основава манастир с храм “Света Троица”. В строежа на манастира той участва рамо до рамо със строителите.

Свети Нектарий бил надарен със способността да прави чудеса още приживе, и излекувал безброй болни и страдащи, изнемощяли и парализирани.

Умира след 12 години – на 8 ноември 1920 година.

Канонизиран е на 20 април 1961 година от Вселенската Патриаршия с ден за честване 9 ноември. Мощите на светеца се намират в Манастира “Света Троица” на остров Егина. (1)

Частица от неговите мощи има  в Калоферският манастир “Въведение Богородично”. Това са първите мощи на светеца, донесени в България, вече  повече от 20 години. Пренесени са от Гърция от йеросхимонах Пахомий, тогавашен библиотекар на Зографския манастир. Девическият манастир „Свето Въведение Богородично” в гр.Калофер съществува от началото на XVIII век. Годината на основаването му не е известна, тъй като той е бил опожаряван три пъти през робството и всички писмени паметници, които биха ни говорили за далечното му минало, са унищожени. Бил е опожаряван два пъти около 1800-ата година, когато градът е бил нападан от кърджалиите. Монахините пак са го възстановили. Църквата е била малка и дървена, понеже турските власти не са разрешавали християнски храм да се налага на силуета на селището. Когато броят на монахините достига деветдесет, се поставя въпросът за построяване на нов храм, по-голям, както и за просторни жилищни сгради. Ето защо монахините се отправят към Русия за събиране на помощи. Храмът в манастира е построен през 1862 г. след тяхното завръщане на мястото на старата дървена църква. За трети път манастирът е опожарен по време на Освободителната война през 1877 г. След Освобождението оцелелите монахини решили да възстановят най-големия от четирите манастира, но нямали никакви средства за това. По тази причина те отново се отправят към Русия за помощи. (2 )

След три години манастирът „Свето Въведение Богородично” е напълно възстановен с руски средства и църквата отново украсена с руски икони. Иконостас, полилей, кандила и свещници – всички дар от Русия.

Най-забележителните икони са :

1.Казанската света Богородица. Тя е копие на чудотворната икона в девическия манастир в град Казан.

2.Тихвинска света Богородица. Тя е копие от чудотворната икона мъжкия манастир около град Тихвин

3.Смоленска света Богородица. Тя носи името на Смоленск. (2)

Мощи на св. Нектарий Егински се пазят и в  Руенския манастир “Св. Йоан Рилски”, с. Скрино.

Lucian Apopei, Източник: ziarullumina.ro
Превод от румънски: Камелия Константинова

  1. Източник: pravoslavieto. com
  2. Източник: http://www.plovdivskamitropolia.bg

image_pdfimage_print
(Посетен 178 пъти, от които днес: 1)