ЕДИНАДЕСЕТА НЕДЕЛЯ СЛЕД ПЕТДЕСЕТНИЦА В ХРАМ „СВ. ПРОР. ИЛИЯ”


На 1ви септември 2019 г. празничната света Литургия в храма отслужи иконом Емилиян Костадинов.

Днес ведно с цялата Православна Църква отбелязахме 11 Неделя след Петдесетница и началото на Църковната нова година. Празнувахме паметта и добрите дела на множество светии за деня: преподобни Симеон Стълпник, неговата майка – Марта и праведния Иисус Навин.

В своето слово отец Емилиян подчерта, че от днес „зануляваме времето”, започваме всичко от начало. Той призова да си направим равносметка за това какво сме могли да направим, но не сме – за усилване на нашата вяра, за изграждане на нашата семейна църква, за близките, за ближните… „Най-вече да направим равносметка на нас и на нашите души – какво можем да дадем, какво можем да направим и какво сме направили; защо не сме направили нещо, ако не сме направили и защо сме направили нещо, ако сме направили… Казвам го не случайно, защото много лесно подминаваме наглед дребни нещица: едно клюкарстване с приятелка…, едно напиване, едно неспазване на пост. Казваме „Е…, дребни работи. Бог ще ми прости.” Това не трябва да правим, братя и сестри. Знаете, че унинието е един от смъртните грехове. Да пазим съвестта си. Да, Бог е многомилостив и дълготърпелив…, обаче трябва да дадем и ние малко от себе си. Знаете, че много от светиите са били грешни човеци, но Бог им е въздал именно заради борбата с греховете. Борили са се с цялата си душа и с цялото си сърце и – когато сгрешат, стават и продължават.

Това трябва да правим и ние. Да се борим с греховете си, да не допускаме да се получава едно равнодушие – овчедушие, както се казва – да не можем да се преборим с най-елементарните си страсти, защото казваме, че Бог е милостив… Да! Той много ни обича, всички сме Негови чеда. Заради радостта, която ще изпита от нашата загриженост, от нашата борба – именно тогава ще ни въздаде.” 

Отец Емилиян честити на всички новата Църковна година и призова наистина да се замислим за много неща, които са близко около нас. „Нека Божието благословение да е върху всички нас!” – завърши о. Емилиян.

След светата Литургия по традиция, за поредна година, отец Емилиян отслужи тържествен водосвет за началото на новата учебна година за Неделното училище при храм “Св. пророк Илия”.