ДУХОВНИЯ ЖИВОТ НА СЪПРУЗИТЕ

– Отче, какво трябва да прави жеOLYMPUS DIGITAL CAMERAната, когато мъжът не живее духовно?

– Да възложи това на Христа и да се моли сърцето му да се смекчи. Постепенно Христос ще направи десант в сърцето му и той ще започне да се замисля. Щом сърцето му малко се смекчи, тогава жената може да го помоли например да я закара с колата до църква. Няма да му казва: “Ела и ти на църква”, но ще му каже: “Моля те, би ли могъл да ме закараш до църквата?” Ако я закара до там, може да си каже: “След като така и така съм дошъл до тук, нека вляза и аз замалко, да запаля една свещ”. И тъй постепенно може би ще продължи по-нататък.

– Отче, може ли по някакъв начин изповедникът на жената да помогне и на мъжа ѝ?

– Често пъти, за да се помогне на мъжа, изповедникът трябва да извърши духовна работа над жената. Тогава доброто от жената ще се предаде и на мъжа, и ако той има добро сърце, Бог ще му помогне да се промени.

Жената има благоговение по природа. Но когато мъжът, въпреки че е бил малко безразличен към Църквата, претърпи духовен обрат, след това напредва стабилно в духовния живот, тъй че и жената не може да го достигне. Може дори да започне да му завижда за това, че тя не напредва така. Затова в тези случаи казвам на мъжете да внимават. Защото какво се получава? Ако мъжът напредва духовно, а жената не живее толкова духовно, тогава тя ще започне да му се противопоставя. Ако мъжът каже: “Хайде, времето напредна, ставай да ходим на църква”, тя му отговаря: “Отивай си сам! Не виждаш ли колко много работа имам да свърша…” Или пък ако мъжът ѝ каже: “Защо кандилото е изгасено?” или отиде той да го запали, наранява егоизма ѝ, и тя му се развиква: “Какво е това, поп ли ще ставаш? Калугер ли си?” Може дори да му каже: “Защо да гори това кандило? По-добре да дадем зехтина на някой беден”. До такива протестантски изявления може да стигне. Естествено след това чувства горчивина за приказките, които е наговорила, но се огорчава и за напредъка, който вижда у мъжа си. При такива ситуации хиляди пъти по-добре е кандилото да остане изгасено, отколкото мъжът да отиде да го запали. За да избавя семействата от разруха, казвам на мъжете: “Когато видиш жена си в добро разположение, кажи ѝ: “Ако ходя на църква и се моля по малко, и правя по някой поклон или чета някоя духовна книга, не правя това от голямо благочестие, но защото тия неща ме възпират и ме удържат да не се увлека от това жалко общество и да започна да ходя по кръчми с приятели и т.н.” Когато мъжът подходи към въпроса по този начин, тогава жената се радва и може да се промени и да го задмине в духовния живот. Ако обаче не подходи по този начин, ужасно я наранява. Може да стигнат и до развод. Ако мъжът иска да помогне на жена си в духовно отношение, нека се опита да я свърже с някое семейство, което живее духовно и майката е благочестива, тъй че да пожелае да ѝ подражава.

image_pdfimage_print
(Посетен 128 пъти, от които днес: 1)