ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО И ДЕНЯ НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО

12232914_10207614206330170_4541996208337776165_oКогато пречистата Дева навършила три години, праведните й родители изпълнили обещанието, което дали пред Бога, преди още тя да се роди. Затова те тържествено въвели своята дъщеря в Йерусалимския храм и я посветили на Бога.

Древните отци на Църквата, като възпяват Въведение Богородично със свещени песни, разказват как Йоаким и Ана събрали своите роднини и приятели; млади девойки със свещи в ръце вървели пред светата Дева, а след тях родителите водели малката Мария и я довели до Йерусалимския храм. Първосвещениците и служителите в храма ги посрещнали с пеене на свещени химни. Св. Герман, патриарх Цариградски, в една свещена песен влага такива думи в устата на св. Ана: ”…довеждам дъщеря си и я предавам не на земен цар, а на Бога, Небесния Цар“.(1)

Св. Дева била поставена на първото стъпало пред храмовия вход и, за почуда на всички присъстващи, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното.

Първосвещеник Захария въвел пречистата Дева в Светая Святих, където влизал веднъж в годината само първосвещеникът.

Св. Дева Мария живеела при храма. Там тя се възпитавала под надзора на по-възрастните благочестиви девойки, посветени Богу .Духовно израствала изучавайки  Св. Писание. Тя усърдно се трудела, непрестанно се молела, обичала да чете Св. Писание. (1)

Иконата “Въведение на Божията майка” представя тригодишната св. Богородица, възкачваща се по стъпалата и влизаща в храма. Изобразеното на тая икона събитие трябва да ни внушава желанието да водим децата си в храма Божи, от малки да ги учим на молитва и слушане Св. Писание, за да могат и те да растат в благочестие и все по-високо да се издигат по стъпалата на добрите дела и благочестивите помисли.(1)

С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът “Въведение Богородично” в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж; според първоначалния замисъл – ден за християнизиране, за общение с Христа и Църквата Му. Денят бил неучебен и започвал със св. Литургия, на която учениците се причастявали. (1)

Нека всички се отнесем отговорно към родителския си дълг и се погрижим да възпитаме децата си в православен дух. Нека не се грижим само за материалните им потребности, но да обърнем внимание и на тяхното духовно възпитание и израстване в християнските ценности. (2)

Тези християнски ценности децата ще получат в семейството, което е благословена от Бога домашна църква.

Как бихме могли да осигурим на децата си духовна храна, когато ние самите страдаме от духовен глад?! Воденето на църковен живот, посещаването на църковните служби от цялото семейство, активното участие  в светото тайнство Евхаристия ни осигурява необходимата духовна храна в съвременната духовна криза и е залог за вечен живот.(2)

Честит и благословен празник на християнското семейство и младеж на всички!

1)Източник: pravoslavieto.com

2) свещеник Борис Анев

image_pdfimage_print
(Посетен 103 пъти, от които днес: 1)