ВТОРА НЕДЕЛЯ СЛЕД НЕДЕЛЯ ПОДИР ВЪЗДВИЖЕНИЕ В ХРАМ „СВ. ПРОР. ИЛИЯ”

10679652_10204753408612015_7167897915184026200_oНа 2-ри октомври 2016 г. Божествена света Литургия отслужи протойерей Димитър Москов. Тази неделя светата Православна църква чества паметта на: св. Свещеномъченик Киприан, св. Мъченица Юстина и св. Андрей – юродив заради Христа. Почитта към светиите; техният пример, който можем и трябва да помним и припомняме, четейки житията им; както и молитвеното им застъпничество пред Бога за нас, укрепяват нашата вяра и усилват общата молитва на всички богомолци събрани в храма на общата Трапеза. Всеки е поканен да бъде участник в нея и да приема благодатта на Божията любов към нас.  Христос и сега хлопа на сърцата на мнозина.

Със страх Божи, вяра и любов приеха Св. Причастие дечица на наши енориаши – радост на небето и земята, на земната и небесна Църква.

В Неделното училище за пораснали беседата беше посветена на въпросите:Как да бъдем истински? Как да бъдем, дори, – истинни?”, като имахме за образец беседата на Лимасолския епископ Атанасий “Да се научим да бъдем истинни”.

Нашата вяра го изисква. Нашата вяра не е религия. Тя е начин на живот. Да бъда истински, означава да бъда жив. Колко от нас си дават сметка, че колкото повече отнемам от истината, толкова по-малко живея. Участниците разказваха примери от своя живот, в които лъжата се представя под формата на истина и последиците от това. Други даваха примери от световната литература. Една от присъстващите рецитира известния монолог на д-р Фауст, в който той, след като изповядва пълното опустошение на душата си, получава в “дар” среща със Сатаната.

Не е маловажно дали приемаме лъжата за истина. Ние имаме верния критерий за истина. Имаме Христос, Който ни е явил: “Аз Съм Пътят, и Истината, и Животът“. Не е оправадано човек да не храни себе си с Истината, след като я има. Не е оправдано човек да остава с опустошена душа, когато може да се насища колкото желае с истината – при всяко единение с Христос в причастието.

 

image_pdfimage_print
(Посетен 129 пъти, от които днес: 1)