3 НЕДЕЛЯ СЛЕД ПЕТДЕСЕТНИЦА В ХРАМ “СВ. ПРОРОК ИЛИЯ”

На 21.06.2015 – 3 Неделя след Петдесетница,   св. Литургия отслужи  протойерей Емилиян Костадинов. Св. Православна цъкрва е отредила това да са дни отредени за пост, т. нар. Петров пост, чрез който християнте отдават почит на подвига на св. Първовърховни ап. Петър и Павел. Петровият пост е периодът, в който вярващите се подготвят за приемане на св. Причастие за да участват в радостта на празника и да измолят  от св. апостоли тяхното молитвено застъпничество.

О. Емилиян произнесе проповед върху неделното литургийно Евангелие (Мат. 6:22-33). По думите му „Не случайно тези евангелски текстове са подредени по този начин. Всеки ев. откъс, с всяка следваща седмица ни дава повод за размисъл – за усилване на вярата – първо и второ – за това, да видим къде сме ние в цялата тази картина.” Той разсясни, че в литургийното евангелие (Мат. 6:22-33), което бе прочетено в 3 Неделя след Петдесетница, Бог говори за неща, които са актулни и за момента, като че ли за сега са казани, а именно – за суетата.

По думите на о. Емилиян, чрез този евангелски текст е необходимо да се замислим  за това какво внимание трябва да обръщаме на грижата за храната, за дрехите и какво – за душата си. Той отново, ни напомни, че във времето в което живеем  все повече сме обзети от материалното, все повече в главите ни се въртят: пари, имоти, благосъстояние. „От това се поражда и завист – друг грях”. Примерите на въпросите,  които сме си задавали  или сме чували  околко нас, и които описват нашето духовно състояние   бяха следните: „Защо този има, пък аз нямам?“, „Защо на този му е по-хубава колата, пък мойта не е?“, „Защо на този детето учи в еди какво си училище – значи има пари да плаща, пък ние не?“.

О. Емилиян припомни, че Бог в този евангелски текст казва: „Погледнете птиците небесни, че не сеят, нито жънат, нито в житници събират; и вашият Отец Небесен ги храни. Не сте ли вие много по-ценни от тях?” (Мат.6:26 ) и отново обърна внимание, че е необходимо  да започнем да мислим по този начин,  да не мислим за материалното дотолкова, че да  ни  погълне изцяло. По думите му „имаме шест дни в седмицата да се грижим за своите тела – за храна и т.н. Един ден Бог ни е определил в седмицата – неделята на Господа твоя Бог.” Той зададе въпроса  „Почитаме ли Го (Бог)?” и се обърна се към енориашите със следните върпоси:  „Правим ли това, което трябва да правим? Идваме ли редовно на църква? Отдаваме ли този ден на Бога или просто защото е неделя, не сме на работа и гледаме да се наспим и да помързелуваме в къщи? Защо не го направим през седмицата това – да се наспим и да помързелуваме? Защото ни е страх да не ни уволнят от работа, да не изгубим залъка, хляба. А „залъка“ за душата? Него защо го забравяме? Не е ли той също толкова важен, да не кажа по-важен от залъка за хляба?”

О. Емилиян призова вярващият народ: „Затова, братя и сестри, е хубаво, когато решим да пренебрегваме по някакъв начин нещо, нека не пренебрегваме душата си! Нека намерим времето и да откраднем от суетата, а да дадем на душата си!”

 

image_pdfimage_print
(Посетен 161 пъти, от които днес: 1)