ЧЕТВЪРТА НЕДЕЛЯ НА СЛЕД ПАСХА – НА РАЗСЛАБЛЕНИЯ, В ХРАМ „СВ. ПРОР. ИЛИЯ”

На 7-ми май 2017 г. в храма празнична Света Литургия отслужи протойерей Емилиян Костадинов.

В Четвъртата неделя след Пасха си спомняме чудото с изцелението от Христос на един 38-годишен парализиран човек, очакващ помощ край къпалнята “Витезда”. В този ден Иисус Христос го попитал: „искаш ли да оздравееш?”. Той му отговорил: „да, господине; но си нямам човек, който да ме спусне в къпалнята…”.

Отец Емилиян в своето слово обърна внимание на въпроса – защо, след като там е било пълно с болни, слепи и хроми, които чакали ангел да раздвижи водата, Господ е помогнал точно на него? И посочи най-важната причина – търпението на този човек. Той е чакал 38 години това, винаги се е борил и не се е отказвал.

Отец Емилиян обърна внимание, че: „Не случайно в песнопения, в псалми се казва за Господа: „дълготърпелив и многомилостив”. Дълготърпелив – защото ни търпи, търпи всичките наши духовни падения, всичките обещания, които отправяме към Бога в тежки моменти и после не изпълняваме; всичките наши обещания пред себе си и пред Бога, че ще посещаваме храма… и в момента, в който нещата се получат, ние забравяме.

Нека се замислим върху това дали е достатъчно търпението ни към Бога, към нашите ближни, към това, което вършим; дали последователността, с която вършим нещата е такава, каквато трябва да бъде; дали не махваме много лесно с ръка и не казваме: „А, така не става. Да пробваме нещо друго.”. Търпението е изключително важно в Църквата, в професията, при възпитанието на децата… То е един от няколкото основни белега, който води към спасението на християнина – търпение, любов, разбирателство, смирение. Нека не го забравяме и него!”

image_pdfimage_print
(Посетен 109 пъти, от които днес: 1)