ЧЕТВЪРТА НЕДЕЛЯ НА ВЕЛИКИЯ ПОСТ В ХРАМ „СВ. ПРОР. ИЛИЯ”

В Четвъртата неделя на Великия пост, 7-ти април 2019 г., възкресна света Литургия в храма отслужи иконом Емилиян Костадинов.

Водени от вярата си, отново бяхме в храма, за да участвахме в богослужението с нашите молитви.

Чухме днешното свето литургийно Евангелие, което разказва за това, как Господ Иисус Христос изгонил нечист дух от едно момче по молбите на неговия баща (Марк 9:17–31).

В своето напътствие днес отец Емилиян говори именно за вярата, като ни накара да се запитаме: Какво за нас е вярата и има ли я в нас? Той се спря на думите на Господа: тоя род с нищо не може да излезе, освен с молитва и пост. Обърна внимание на твърде разпространените в днешно време психически и нервни състояния при хората и множеството специалисти по психоанализа и терапия, като подчерта, че: „в ежедневните си грижи забравяме много често за Бога, забравяме много често за това какво е нужно на душата. Бог ни е дал шест дни да храним телата си и един ден – душата. Ние този ден го пропускаме.” Според отец Емилиян днешните думи на Господа дават решение на много проблеми, които имаме и счита, че вярата е това, което не ни достига, защото сам св. ап. Павел е казал често да изпитваме вярата си, а на въпроса какво е вяра, отговорил: огънят в сърцето.

Именно вярата ни липсва – в живота, но най-вече в Божиите пътеки. Ако в тях вярата ни е силна, ние ще имаме силите да се справим с всичко, защото Бог ще е винаги с нас и ще ни помага, когато изповядваме тази вяра, уповавайки се на Бога.

Нека се замислим много сериозно – тази вяра, която е в сърцата ни, каква е температурата ѝ. Нека бъде гореща! Защото наистина вярата ражда и любовта, вярата ражда всичко.” – завърши своето пастирско наставление о. Емилиян.

image_pdfimage_print
(Посетен 45 пъти, от които днес: 1)