УДОВОЛСТВИЕТО ОТ ЛЕКИЯ СТОМАХ


“Натюрморт с маргаритки “, Сергей Понашенко, 1995 г.

Когато човек не се въздържа, носи в тялото си цели складове. Докато, когато се въздържа и яде това, което му е необходимо, организмът му го изразходва и не трупа нищо.
Разнообразието от храни разширява стомаха и възбужда апетит, но причинява разслабление и плътско разпалване. Ако на масата има само едно ястие и то не е много вкусно, човек може и да не го изяде цялото, или ако е вкусно и се полакоми, може да хапне малко свръх мярката. Ако обаче има риба, супа, картофи, сирене, яйца, салата, плод, десерт, тогава има желание да изяде всичко и гледа за още. Апетитът поглъща всичко, защото едното ястие подбужда към другото. Какво нещо е човекът – не може да понесе и една дума напряко – не може да понася този, не може да понася онзи. А горкият стомах, каквото му хвърлим – понася. Питали ли сме го дали му понася? Тоест, стомахът, който няма разум, ни изпреварва в добродетелта и полага усилия да понася всичко. А ако единият вид храна не е съвместим с другия, когато влязат заедно вътре, започват да се карат. И тогава какво да прави и той, горкият? След това, защо ти е тежко на стомаха?…
– Отче, как можеш да пречупиш навика да ядеш много?

– Нужно е малко спирачка. Лиши се от нещо, което ти харесва, за да не отваряш апетита си, защото малко по малко плевникът расте 10 . След това стомахът, лошият “митар”, както казва авва Макарий, постоянно иска. Чувстваш удоволствие от яденето, обаче после искаш да поспиш и не можеш нищо да свършиш. Ако ядеш само по един вид храна, това помага да се възпре апетитът.
– Отче, ако има разнообразни храни, но в малки количества, пак ли съществува същата опасност?

– Е, същата опасност е, но партиите са малки и не могат да съставят правителство!… Когато има голямо разнообразие, все едно че се събират много… политически партии в стомаха и едната партия дразни другата, счепкват се помежду си, бият се и ни става тежко на стомаха…

Приятното усещане от лекото ядене е по-силно от удоволствието, което доставят най-хубавите ястия. Когато като малък отивах в гората и изяждах само парче кравай, о, нищо повече не исках! И най-хубавите ястия не можеха да заместят онази духовна наслада, която чувствах. Но правех това с радост. Много хора обаче не са могли да почувстват удоволствието от лекия стомах. Когато ядат нещо вкусно, отначало чувстват някаква наслада, а след това идва чревоугодието, лакомията, ядат по много и особено когато са възрастни, чувстват тежест, и така се лишават от удоволствието на лекия стомах.

Автор: Св. Паисий Светогорец
Източник: За семейния житвот, Слова- том 4