ТРИНАДЕСЕТА НЕДЕЛЯ СЛЕД ПЕТДЕСЕТНИЦА В ХРАМ „СВ. ПРОР. ИЛИЯ”


На 3-ти септември 2017 г. в храма Празнична света Литургия отслужи протойерей Емилиян Костадинов.

Чухме евангелската притча за добрия стопанин и злите лозари, която Господ Иисус Христос разказал на своите ученици. Тази притча е изобличение не само на книжниците, фарисеите и другите водачи на богоизбрания народ, отхвърлили и убили пророците и Самия Божи Син, но е се отнася и за нас като християни.

В своето слово отец Емилиян призова да размислим над това какво вършим ние като лозари и какво очакваме от добрия стопанин – Бога, защото всички ние имаме възложени задачи, които да вършим, и най-важната от тях е да следваме Бога – Божиите повели, Божиите заповеди: „Да вървим така по пътя си, сякаш всеки момент Бог ще поиска душите ни, и точно тогава трябва да сме подготвени, за да не бъдем наказани, а нашето „лозе” Бог да въздаде на друг. Трябва да сме подготвени винаги, защото Бог, когато и да дойде, ние да имаме уверението, че сме се потрудили, дали сме нещо от себе си, и Бог ще ни въздаде стократно.

Нека така живеем, че когато дойде Бог, да ни каже, както в притчата за талантите: „добри и верни рабе! В малко си бил верен, над много ще те поставя” (Мт 25:21).

image_pdfimage_print
(Посетен 45 пъти, от които днес: 1)