СИЛАТА НА МОЛИТВАТА

grozdeВ едно лозе изрязвали сухите клони от лозите и ги изхвърляли навън. Свети Тихон ги събрал, засадил ги в своята градина и се помолил на Бога да изпрати върху лозето четири дарования: първо – сухите клони да овлажнеят, да се изпълнят с влага и листа, да се вкоренят и израснат, второ – лозето да стане красиво и пълно с плодове, трето – зърната да бъдат сладки и здрави, четвърто – неговите гроздове да узреят преди останалите.

Сутринта Тихон отишъл да посети лозето и видял върху него изпълнено Божието благословение: всички клонки били прорасли и започнали да растат, като същата година свръхестествено дали изключително изобилен плод, цялото лозе било зелено, плодовете били много сладки и полезни за здравето.

Това лозе не само докато бил жив Чудотворецът, но и след неговата смърт не загубило чудесната си сила, а виното, получено от него, в голямата си част се използвало за принасяне на безкръвната Жертва Богу.

Ето колко е действена пред Господа молитвата на Неговите угодници… Но, християни, тук забележете друго, не по-маловажно за вас нравоучение. Нима вие не сте членове на Църквата, не сте ли клонки от лозето, което е насадила Господнята десница? При своето природно, естествено раждане, вие сте сухи, без духовни дарования, но светият купел на Кръщението ви подарява влагата, Божественото миро – живота, Кръста Господен – силата. Цялата Църква тогава се моли за вас чрез устата на свещенослужителя да се вкорените и израстете в евангелската вяра. Изпълнете се с добри дела, бъдете украшение не само за вашите семейства, но и за цялото християнско общество. Смесвайте огорчения от нещастия живот на ближните със сладостта на вашите благодеяния, съдействайте за оздравяването на страдащите от недъзи. Бързайте един пред друг да се проявите във вяра, благочестие и братолюбие! Тогава ще бъдете като дърво, посaдено край водни потоци, което дава плода си в свое време, и чийто лист не вехне и във всичко (Пс. 1:3), което вършите, ще успеете.

Източник: Училище по благочестие

image_pdfimage_print
(Посетен 98 пъти, от които днес: 1)