РОЖДЕНИЕ НА СВЕТИЯ ПРОРОК ПРЕДТЕЧА И КРЪСТИТЕЛ ГОСПОДЕН ЙОАН В ХРАМ „СВ. ПРОР. ИЛИЯ”

Днес в храма чествахме Рождението на светия пророк Предтеча и Кръстител Йоан.

Празнична света Литургия отслужи протойерей Емилиян Костадинов. В своето слово той обърна особено внимание на това да посрещнем този празник с разсъждение – какво означава той, какво отношение има това събитие лично към нас, каква поука трябва да извлечем за себе си от живота на на св. Йоан Кръстител:

„Той наистина е показал пътя, по който ще трябва да вървят хората и не случайно е наречен Предтеча, защото той е вървял пред лицето Божие, за да проправя пътя, да дава силата, която Христос ще донесе, тя да е по-поносима.

Днес, братя и сестри, е наистина голям християнски празник. Празник на човек, който е отдал целия си живот за това да възхвалява Бога, да подготви Неговото идване. Неговият живот е пример за всички, които са решили да се отдадат на Бога. Той е пример за смирение, което виждаме в думите: „аз не съм достоен да развържа ремъка на обущата Му”. Трябва да е пример за нас в тези бурни години, в които живеем, с голямата любов и решимост да следва Божия път.”

Отец Емилиян завърши с думи на покойния Сръбски Патриарх Павле, който казва: „Не говори на хората за Господа, ако не искат да те слушат, но живей така, че да те попитат за Него.”: „Наистина, много е важно как ще живеем, за да влезе Бог в сърцата и душите ни, и да можем да препредаваме на ближните си любовта, която я има само в Бога.”

image_pdfimage_print
(Посетен 100 пъти, от които днес: 1)