РЕПОРТАЖ ЗА ПЕТА НЕДЕЛЯ ОТ ВЕЛИКИЯ ПОСТ – НА СВ. МАРИЯ ЕГИПЕТСКА, В ХРАМ „СВ. ПРОРОК ИЛИЯ”

Днес, 17 април 2016 г., св. Литургия в храма отслужи протойерей Димитър Москов. Чествахме св. Мария Египетска, която е възсияла със своя живот.

Отец Димитър обърна внимание на днешното литургийното св. Евангелие, където Христос, отивайки за последен път в Иерусалим, казва на своите ученици какво ще стане там – как ще бъде хванат, ще бъде бичуван ще бъде поруган, накрая ще бъде убит и ще възкръсне. В продължение на три години Христос е разказвал за своя живот, но дори апостолите са мислили, че царството Му ще бъде на земята и с нетърпение очаквали да стане всичко това. Братята Яков и Йоан поискали да споделят славата Му. Христос им отговорил: „Не знаете какво си пожелавате”. Отец Димитър, в словото си, подчерта: „и ние понякога, когато се молим, не знаем какво искаме от Господа. Недоволни сме, готови сме да се отречем от всичко свято дори, затова, че не са ни изпълнени желанията. Но след известно време виждаме, че това наше желание е било безполезно.

Наистина, когато заставаме на молитва, ние трябва да се молим Господ да ни даде сили да вървим по пътя, който Той ни е начертал, за да служим на хората около нас – на нашите роднини и познати или на случайни хора. Нека, наистина, да съберем сили и настроение за всичко това, за да бъдем спокойни за своя живот.”

В часа по вероучение в Неделното училище за пораснали продължихме с разучаването на Опело Христово. Рецитирахме и изпяхме и последната част от трите статии на песента. Така завършихме подготовката ни за участието в богослужението на Разпети Петък.

В Неделното училище за деца имахме занятие с игри навън.

Разгледахме детските притчи „Умей да изслушваш” и „Гвоздеи”, които ни припомнят някои християнски добродетели в общуването, а именно – колко е важно да изслушваме и как да побеждаваме гнева си.

Играхме на „Дама” – почти непозната игра за съвременните деца.

В Социалната кухня днес дежурство дадоха Ирина, Иво и Марк. С помощта на 19 доброволци екипът успя да приготви вкусна боб чорба. Нахранени бяха общо 398 човека. Доброволците обработиха и голямо количество зеленчуци за замразяване и използване през следващи дежурства.

Дежурният екип благодари на всички, които се включиха в процеса по приготвяне и раздаване на храната на нуждаещите се хора.

image_pdfimage_print
(Посетен 145 пъти, от които днес: 1)