ПЪРВА НЕДЕЛЯ СЛЕД НЕДЕЛЯ ПОДИР ВЪЗДВИЖЕНИЕ В ХРАМ „СВ. ПРОР. ИЛИЯ”

На 24-ти септември 2017 г. света Божествена Литургия в храма отслужи протойерей Емилиян Костадинов.

В Литургийното свето Евангелие чухме евангелското събитие, разказано от св. ап. ев. Лука, за чудесния улов на риба, след проповедта на Господ Иисус Христос при Генисаретското езеро.

Отец Емилиян говори за големите сърца, които са имали апостолите, тяхната пълна вяра в Господ Иисус Христос, когато Го последвали. Той обърна особено внимание на думите на Симон-Петър, който като видял чудото, осъзнал, че стои пред лицето на самия Бог и признал греха само с думите: „Иди си от мене, Господи, понеже аз съм грешен човек.” (Лк 5:8).

В своето слово отец Емилиян изказа наставление за тази наша склонност да не признаваме греха си, а да се опитваме да го прехвърлим на чужд гръб – склонност, която са имали още Адам и Ева и виждаме от отговорите им на въпросите на Бога: „жената, която ми даде Ти – тя ми даде от дървото, и аз ядох.” и думите на Ева: „змията ме прелъсти, и аз ядох.” (Бит. 3:12,13). Отец Емилиян призова, вместо това да следваме Божия път: „Пътят, който ние трябва да вървим, е пътят на грешките и на прошката. Защото не случайно в Църквата имаме тези благолепни служби, каквато и сега отслужихме, в които има чин на причащението – Евхаристия. Чин, който дава на нас, грешниците, като изповядаме греха пред Бога, Той да ни очисти от греховете и да ни въздаде нов шанс. Да не се опитваме да изкупваме своята вина, а да топим другиго. Това отдалечава от Бога. Истинското покаяние е признаване на греховете. За това Бог ще ни даде прошка. Нека се замислим за това с какво и как се оправдаваме, а не е ли по-добре да се обърнем към Бога и да кажем само: Прощавай, Господи, сгреших!

image_pdfimage_print
(Посетен 63 пъти, от които днес: 1)