ПРАЗНИЧНА ВЕЧЕРНЯ С ПЕТОХЛЕБИЕ НА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК НА ХРАМ „СВ. ПРОР. ИЛИЯ”, 19 ЮЛИ 2017 Г.

На 19-ти юли в храма Празнична вечерня с петохлебие за празника на нашия небесен покровител – св. прор. Илия, отслужи протойерей Емилиян Костадинов в съслужение с протойерей Димитър Москов.

В своето празнично слово отец Емилиян обърна внимание на това, че този празник, освен ден на радост, е и ден на равносметка – какво сме дали Богу, за какво сме молили великия славен пророк Илия, който е пред очите на Бога; изпълнили ли сме и ние своите обещания пред него и пред Бога.

„Защото, братя и сестри, прекрасно нещо са празниците, но за да се възрадва човек с чисто сърце и с цялата си душа, той трябва да се чувства наистина съпричастен на този празник, да е дал нещо от себе си – дали ще е молитва, дали ще е любов, дали ще е състрадание… Да сме надградили нещо от миналата година до сега, за да можем наистина да кажем: „да, свети пророче, по твоите молитви, се опитваме да вървим по Божия път”. И наистина това да ни даде сили за следващата година, следващия празник, независимо дали ще е нашият храмов празник или друг голям празник – да сме направили още една, макар и мъничка крачка, но да е в правилната посока.

Отец Емилиян изказа радостта и благодарността си от присъствието на Архимандрит Павел от Бачковската света обител и подчерта, че той е учил само на добродетели и тях, свещениците – дългогодишен клиросен певец и създател на неделното училище при нашия храм, който е направил много за възрастването на енорията от самото ѝ начало.

image_pdfimage_print
(Посетен 111 пъти, от които днес: 1)