ПЕТА НЕДЕЛЯ СЛЕД ПЕТДЕСЕТНИЦА В ХРАМ „СВ. ПРОР. ИЛИЯ”

В днешната Пета неделя след Петдесетница – 1-ви юли 2018 г., когато почитаме паметта на светите безсребърници Козма и Дамян и отбелязваме паметното събитие на връщането на честните мощи на светия наш отец Иоан от Търново в неговата Рилска света обител, в храма Божествена света Литургия отслужи протойерей Емилиян Костадинов.

Чухме от неделното литургийно свето Евангелския разказа за изцеляването на гергесинските бесновати, при което се издавили стадото свинe на жителите на тази страна и те в разочарованието си, помолили Господ Иисус Христос да си отиде от тях.

Това събитие и днес ни кара да размислим какво ценим повече – телесното или духовното. Отец Емилиян обърна внимание на нашата склонност да твърдим, че сме едни, а всъщност сме други…: „Не ценим живота на човека, а ценим живота на прасетата. Защото телесният живот е едно, вечният е друго. Борбата ни е за вечния живот, за това – там какви ще бъдем, с какво ще ни посрещнат, как? – заради това, което сме вършили. Защото ние не убиваме телесно, не убиваме с нож, не убиваме с пистолет, но със слова всеки ден убиваме, братя и сестри. Не злословим ли срещу хората, не обиждаме ли, не пожелаваме ли зло, не завиждаме ли? Това е убийство… по друг начин, но това убива. Св. Йоан Богослов е казал, че човек, който мрази брата си, е човекоубиец.”

Отец Емилиян призова да не се успокояваме с факта, че не сме насочили оръжие срещу човека и не сме го убили, че сме чисти… Вместо да завиждаме, да се учим от тези, които ни превъзхождат, за да можем прославяме заедно Бога.

image_pdfimage_print
(Посетен 57 пъти, от които днес: 1)