ОХРИДСКИ ПРОЛОГ НА СВЕТИЯ ВЛАДИКА НИКОЛАЙ СРЪБСКИ ЗА 5-ТИ ЮНИ

1. Свещеномъченик Доротей, епископ Тирски. Бил е Тирски епископ от времето на Диоклециян, та чак до времето на Юлиян Отстъпник, при когото беше измъчван и пострада за православната вяра. Живя на земята сто и седем години и като угоди на Бога, се пресели във вечния живот през 361 година. Бил е много учен мъж. Написал е множество поучителни беседи на гръцки и латински език. Особено е известна неговата гръцко-латинска Синтагма.

2. Преподобни Теодор пустинник. Чудотворец. След като очисти духа си с продължителен подвиг в пустинята Иорданска, получи от Бога дар на чудотворство.

Веднъж, като пътуваше с ладия за Цариград, ладията се изгуби и свърши на нея водата за пиене. Когато всички пътници на ладията вече ги дебнеше смърт заради жаждата, Теодор издигна ръце към небето, помоли се на Бога и с кръстния знак прекръсти морската вода. След това каза на лодкарите да загребат вода от морето и да пият; и като пиха, водата беше сладка.

Когато всички започнаха да се покланят на Теодор, той ги молеше да не благодарят на него, а на Господ Бог, който извърши това чудо от човеколюбие. Почина в мир през 583 година.

3. Преподобни Анувий. Един от големите египетски монаси. Много е пострадал за правата вяра. Когато преди смъртта му го посетиха трима старци пустинници, той, бидейки прозорливец, им откри всичките тайни на сърцата им. Почина в мир през втората половина на V век.

4. Блажени Игор, черниговски и киевски княз. Преследван от своите роднини, той остави света и се замонаши. Киевчани, недоволни от династията на Олговичите, поискаха да я унищожат докрай. Нападнаха манастира, хванаха невинния и млад схимник Игор и го убиха. Заради това престъпление много беди постигнаха киевчани. А на гроба на този блажен са видени свещи, запалили се сами, и то на няколко пъти, а над църквата, където е бил погребан, се видял огнен стълб. Това станало през 1147 година.

5 . Преподобни Петър Коришки. Родом от село Кориша, над манастира на свети Марко до Призрен (а по друго предание – от едно село при Печ). Като младеж орал на един сляп вол. Бил е необикновено кротък и негневлив. Със сестра си Елена рано се оттеглил да се подвизава. Подвизавал се много твърдо и упорито. В тежка борба с демонските изкушения се показал победоносен. Около него се събрали множество монаси и той им бил наставник. За да избяга от човешката слава, за известно време той се скрил в Черна река, където по-късно се подвизавал свети Яничий Девички. Вече стар, той се пренесъл в отвъдното в своята пещера в Кориша. През нощта, когато той починал, се виждала светлина от много свещи в неговата пещера и се чувало ангелско песнопение. Този дивен светител е живял вероятно през XIII век. Над чудотворните му мощи цар Душан издигнал църква, която била хилендарски метох. В по-ново време останките от мощите на свети Петър били пренесени тайно в Черна река, където се намират и до днес.

6. Блажени Константин, Киевски митрополит. В дните на онзи блажен княз Игор, по времето на когото имаше големи препирни и раздори сред руските князе, и в църквата имаше безредици и чести смени по архиерейските престоли. Така след смъртта на киевския митрополит Михаил княз Изяслав доведе за митрополит един учен монах Клим, без да поиска за това благословията на цариградския патриарх, противно на древния обичай. Тогава патриархът изпрати митрополит Константин да проучи нещата. Константин свали Клим и отстрани от църквата всички онези клирици, които Клим беше ръкоположил. Заради това народът се раздели: едните държаха на Клим, а другите – на Константин. Тогава, по желанието на руските князе, патриархът изпрати трети митрополит, някой си Теодор, а Клим и Константин бяха отстранени. Когато през 1159 год. Константин умря, отвориха завещанието му, в което той заклеваше да не го погребват, а да го хвърлят в полето, за да го изядат псетата, защото той се смята за виновен за раздорите в църквата. Понеже не смееха да пренебрегнат желанието на покойника, но все пак с голям ужас, взеха хората тялото на митрополита и го хвърлиха в полето, където то остана три дена. През тези три дни над Киев страшно гърмеше, святкаха мълнии, разнасяха се гръмотевици и земята се тресеше. Осем души починаха от мълнии. Над мъртвото тяло на Константин се появяваха три пламенни стълба. Като видя всичко това, киевският княз нареди да вземат тялото и с чест да го погребат в църквата, където беше и гробът на Игор. А веднага свед това в природата настана тишина. Така Бог оправда Своя смирен слуга.

– Анувий, още три нощи тъмни
и пред Бога на съд ще излезеш:
кажи ни твоето слово полезно! —
трима го старци попитаха.
Анувий на старците продума:
— На гонения изложен бях
за честния Кръст и за вярата права.
Главата си да дам за Господа исках,
но Господ ме от това отвърна,
венец мъченически ми не даде.
Земно никога от Бога не поисках,
с добрини ми всякакви Господ помогна,
светли ми се ангели явяваха,
небесна ми храна донасяха.
Каквото от Бога поисках, получих го.
Тайни много видях и разбрах ги,
небето видях и лик ангелски,
апостоли, светци, мъченици,
образи небесни свети и радостни,
и Рая чуден, чуден и сладостен.
Пъкъла видях и на грешници мъките
и войските всички тъмни сатанински.
От устата ми лъжа нивга не излезе,
от наслади се всякакви земни отрекох,
Христовият лик ми над слънцето сия.
Простете, старци, грешнаго Анувия!

 

 

РАЗСЪЖДЕНИЕ

Никога не нарушавай поста в сряда и петък. Tози пост е от Църквата заповядан и добре обоснован. Ако поне веднъж в живота си си нарушил този пост, моли се на Бога да ти прости и не греши повече. Благочестивите хора не смятат себе си за освободени от този пост нито на път, нито дори и при болест. Св. Пахомий срещнал веднъж хора, които носели мъртвец, и видял два ангела в шествието. Помолил той Бог да му открие тайната за присъствието на ангели на погребението на този човек. Какво добро е извършил този човек, че светите ангели Божии да го съпровождат до гроба? Тогава по Божия промисъл дошли двата ангела при Пахомий и му обяснили така: „Единият от нас е ангел на срядата, a другият ангел – на петъка. А понеже този човек постеше винаги, до самата си смърт, в сряда и в петък, ние с почести изпращаме неговото тяло. Както той до смъртта си спазваше поста, така и ние сега го прославяме.”

С ЪЗЕРЦАНИЕ

Да съзерцавам чудото на изцелението на разслабления (Мат. 9, 1), и то:

1. как благият Господ възвърна здравето на разслабления човек, само като му каза: стани и ходи!

2. как и моята разслаблена (парализирана) душа Църквата я изнася пред Господа, да й върне Господ здравето, само ако аз поискам.

БЕСЕДА

за нуждата от милостиня

Не отказвай добро на тези, на които им трябва, щом можеш да го извършиш (Притчи Сол. 3, 27)

Понеже и Господ не ти отказва това, което ти трябва, не отказвай и ти на човека, когото Господ е изпратил при теб, за да изпробва сърцето ти. Ако някой ти протегне един път в живота ръка за помощ, поеми я и не му отказвай. Спомни си колко години имаш в живота си, и колко часа в един ден, и колко минути в един час — всяка минута, толкова хиляди дни, ти протягаш ръката си към Господ и Господ ти дава и не отказва. Спомни си за Божията милост, и твоето коравосърдечие ще те гори като жарава и няма да ти даде спокойствие, докле се не покаеш и не смекчиш сърцето си.

Никога не казвай: омръзнаха ми тези просяци! Милиони-милиони хора живеят на земята и всички са просяци пред Господа: и царете, както и надничарите, и богаташите, както и слугите — всички са просяци пред Господа, а Господ никога не рече: досадиха ми тези просяци! О човече, благодари на Бога, че и от тебе някой иска някакво добро, било то материално, било духовно! Това означава, че Бог ти има доверие; че Бог ти е поверил някакво Свое добро (защото всички добрини са Божии дела). Покажи се достоен за това доверие: покажи се достоен в малкото, за да ти се повери и по-голямо.

О, Господи всебогати, смекчи сърцата наши и просвети разума ни, за да бъдем милостиви в добрините, които Ти, Свемилостиви, си ни поверил. На теб слава и хвала вовеки. Амин.

Превод от сръбски: Димка Савова

(На български език за Слава Божия, за целите на Духовно-просветния център при храм ”Св.прор. Илия“)

image_pdfimage_print
(Посетен 102 пъти, от които днес: 1)