ОХРИДСКИ ПРОЛОГ НА СВЕТИЯ ВЛАДИКА НИКОЛАЙ СРЪБСКИ ЗА ПЕТДЕСЕТНИЦА

Като послушаха думите Христови, апостолите се върнаха след Неговото Възнесение в Йерусалим и тук, в молитва, дочакаха слизането на Светия Дух. На десетия ден след Христовото Възнесение се появи Светият Дух във вид на голям пламтящ факел и се раздели с езици от пламък върху всички апостоли. Тогава те получиха чудодейни сили, измежду тях – способността на говорят на много езици и да извършват чудеса. Много хора повярваха тогава в Христа и се кръстиха в Неговото име.
Нашата Църква празнува това събитие на 50-ия ден след Възкресението или на 10-ия ден след Христовото Възнесение (Спасовден) и този празник се нарича ПЕТДЕСЕТНИЦА (на сръбски СВЕТИ ДУХ), или ДЕН НА СВЕТАТА ТРОИЦА.
На този празник в нашите храмове се служи Света Литургия, внася се прясно откъсната трева и цветя, а след молитвата, паднали на колене в молитва към Бога, плетем венци, които носим по домовете си и слагаме до иконите в къщите и до кандилата.

Тропар (глас 8):

Благословен еси, Христе Боже наш, иже премудри ловци явлей, низпослав им Духа Святаго, и тем уловлей вселенную, человеколюбче, слава Тебе.

Превод от сръбски : Димка Савова

image_pdfimage_print
(Посетен 84 пъти, от които днес: 1)