НЕКА ВИ БЪДЕ ПО ВАШАТА ВЯРА (Притча)

Нека ви бъде по вашата вяра.
(Мат. 9:29)

Жителите на едно село не били виждали дъжд вече повече от половин година. Всички разбирали, че може да настъпи глад, ако скоро не завали: реколтата и животните може да загинат. Свещеникът обходил всички къщи и помолил всеки да се моли за дъжд, а в неделя хората трябвало да дойдат в църквата и заедно да се молят за дългоочакваната влага.

Дошла неделя, всички се събрали в църквата за възнасяне на молитви и просби към Господа. В момента, когато свещеникът бил готов да извърши молебена, хората видели едно малко момиче в близост до амвона, което държало голям чадър. Всички я гледали с недоумение. Някой на шега решил да я попита, защо ѝ е такъв голям чадър, при такава суша? На това момичето отговорило: “Нали идваме да се молим за дъжд. Аз вярвам, че когато се помолим, ще дойде дъждеца.”

Свещеникът се обърнал към момичето, взел я на ръце и казал: “ако имате вяра колкото синапово зърно, ще речете на тая планина: премести се от тука там, и тя ще се премести; и нищо няма да бъде за вас невъзможно” (Матей 17:20). Това малко момиче ни показа пример за искрена вяра, каквато всеки трябва да има. Благодарение на вярата на това малко момиченце още днес ще завали. ”

След службата, хората се разбързаха по своите дела, но в този ден никой не успя да свърши нищо, защото им попречи така дългоочакваният и благословен дъжд.

 

Превод от руски:Православно братство при храм „Св. прор. Илия”

image_pdfimage_print
(Посетен 140 пъти, от които днес: 1)