НЕДЕЛЯ 17 СЛЕД НЕДЕЛЯ ПОДИР ВЪЗДВИЖЕНИЕ В ХРАМ „СВ. ПРОР. ИЛИЯ”

На 4-ти февруари 2018 г. св. Литургия в храма отслужи протойерей Димитър Москов.

В неделното Евангелско четиво чухме притчата за блудния син, с която Бог ни уверява в Своята милост към грешния човек , помага ни да се обърнем от своите греховете към покаяние и ни уверява в Своята готовност за прошка и в любовта Си.

В словото си о. Димитър припомни думите на светите апостоли за притчата за блудния син, които я наричат „Евангелие в Евангелието”: „…защото в нея ние можем да видим целия християнски живот. Всеки един от нас е получил своя имот, своя дар от Бога, било то – здраве, сили, дарба и блага. Как ще използваме ние нашия имот, как ще го оползотворим – дали като блудният син ще го разпилеем или като по-големият брат, който е винаги в лоното на своя баща?… И дори всеки един от нас, малко или много, постъпи като блудния син, нека пак като него да намерим сили, първо – да се вразумим, второ – да имаме желанието да се покаем и след това – да се върнем в бащиния дом. Нека Господ да ни дава здраве и сили за всичко това, което е необходимо!”

След светата Литургия, отец Димитър отслужи Молебния канон към Пресвета Богородица, с което обединихме нашата молитва с всички православни християни в страната за помощ и защита от опасността за приемане на Истанбулската конвенция.

image_pdfimage_print
(Посетен 45 пъти, от които днес: 1)