НЕДЕЛЯ 12 СЛЕД НЕДЕЛЯ ПОДИР ВЪЗДВИЖЕНИЕ – НА 10-ТЕ ПРОКАЖЕНИ, В ХРАМ „СВ. ПРОР. ИЛИЯ”

На 14-ти януари 2018 г. празнична св. Литургия в храма отслужи протойерей Емилиян Костадинов.

В днешното литургийно св. Евангелие се спряхме на едно евангелско събитие от времето на Божието пребиваване на земята – разказът за 10-те прокажени, който ни учи до днес, ще учи и бъдещите поколения – винаги да бъдем благодарни и да въздаваме Нему слава.

Отец Емилиян ни накара да се замислим дали можем да благодарим на Бога, можем ли да признаем доброто? От неговите думи разбрахме, че когато се научим да сме признателни и да благодарим, ние тогава ще можем да ценим всичко, което получаваме. Той за пореден път напомни за трите вида молитви: хвалебната, благодарствената и просителната, която ние най-често ползваме, но обърна внимание, че:
„Пътят за истинското спасение освен през молитвите, минава през изповедта, причастието – Тайнствата. Те са много по-силни, много по-важни. Затова, нека, когато искаме да бъдем чисти пред Бога и се опитваме да вървим по Неговия път, да използваме Неговите свети Тайнства, а когато дойде време за молитва, нека наистина, когато просим и Бог ни въздаде, да имаме сили да се върнем в храма и да възхвалим Бога. Слава Тебе, Боже! Слава Тебе!”

image_pdfimage_print
(Посетен 77 пъти, от които днес: 1)