НЕДЕЛЯ СЛЕД ВЪЗДВИЖЕНИЕ В ХРАМ „СВ. ПРОР. ИЛИЯ”

На 18-ти септември 2016 г. Божествена света Литургия отслужи протойерей Димитър Москов.

В Неделята след Въздигането на Честния Кръст проведохме третия урок на Неделното училище за пораснали от новата учебна година.

Навлязохме в същинската работа, след като първите пъти изслушахме разказите на участниците за поклоническите им пътувания през лятото.

Часът премина с разказ за житието на Свети Паисий Светогорски, който една от ученичките беше подготвила от края на миналата учебна година. Оказа се, че и този един час не е достатъчен. Някои от курсистите бяха искрено удивени от проявата на такава святост в наши дни.

Урокът продължи четене, изречение по изречение, на една от молитвите на Стареца Паисий за целия свят, в която има около 18 прошения и всеки имаше за задача да разпознае за себе си в кое прошение се разпознава и към кое изпитва съпротива. Оказа се, че някои от курсистите имат вътрешна съпротива към молитва за властимащите, други силно са склонни да се помолят и да съпреживеят несгодите на бездомни, душевно болни и пр. В това беше и практическата работа, която извършихме днес.

 

image_pdfimage_print
(Посетен 70 пъти, от които днес: 1)