НЕДЕЛЯ СИРОПУСТНА В ХРАМ „СВ. ПРОР. ИЛИЯ”

В Неделя Сиропустна – 10 март 2019 г., възкресна света Литургия в храма отслужи иконом Емилиян Костадинов.

Чухме думите от неделното свето Евангелие, в които Господ Иисус Христос говори за прошката: “Ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости Небесният ви Отец; ако ли не простите на човеците съгрешенията им, и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви…” (Мат. 6:14-21).

В своето слово отец Емилиян призова в дните на Великия пост колкото е възможно по-често да посещаваме богослуженията в храма: „защото те сега са особено благолепни, красиви; изпълнени с любов, със съкрушение, с опрощение. Предстои да се четат четирите части на Великия покаен канон на св. Андрей Критски, в петък – Богородичният акатист, преждеосвещени литургии – в сряда и петък. Така човек може да се отдаде на пълно покаяние и любов.

Дните на пост са време, в което трябва да погледнем самите себе си, да видим къде сме стигнали в развитието си, в богопознанието, също така – достатъчно добри ли сме към ближните си, не сме ли коравосърдечни…

Той призова да си направим анализ като човеци – за своите телесни и духовни потребности и дадености, които имаме: „Да бъдем максимално мотивирани, събрани в себе си, за да можем това, което очакваме да даде Спасителят на всеки един от нас, а именно – спасението на душите ни, да можем да го придобием с вдигнати глави и отворени сърца. Защото, братя и сестри, лицемерието е от дявола, лъжата е от дявола. Нека отговорността, която поемаме за каквото и да било, да знаем, че първо е пред Бога, после е пред нашите близки, нашите приятели, нашите колеги или нашия енорийски свещеник. Нека бъдем малко по-отговорни – да погледнем първо в себе си.

Нека този ден е началото на една промяна в нас, на нашето мислене, на нашите действия. „По плодовете им ще ги познаете” (Мат. 7:16) – нека така да бъде!” – завърши своето наставление отец Емилиян.

image_pdfimage_print
(Посетен 43 пъти, от които днес: 1)