НЕДЕЛЯ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ СВЕТИИ В ХРАМ “СВ. ПРОРОК ИЛИЯ”

vsi_bg_svetii_karlovo    На 14.06.2015 г.  –  Неделя на Всички български светии  в храм “Св. пророк Илия” (кв. “Дружба 2”) бе отслужена тържествена св. Литургия от протойерей Димитър Москов. Денят на Всички български светии е уникален празник. На него Църквата отдава почит към всички исторически личности, живели по нашите земи, които са канонизирани за светци. Те са се отличавали с благочестив живот, изповядвали са в пълнота Христовата вяра и са били предани на светото православие. Освен тези светии, които са отбелязани в църковния календар, на българската земя са просияли много светители, преподобни, пустинници и мъченици, като се почне от преди покръстването на българите и след това до ново време. По време на османското робство башибозукът е разрушавал и изгарял манастирите и църквите ни, но вярата на народа ни е била съхранена. Затова на този ден възпоменаваме също безбройните безизвестни свети хора, които проляха кръвта си за запазването на вярата по нашите земи. Този ден е за прослава и на онези неизвестни подвижници, монаси и свети хора, отишли си тихо и скромно от този свят, които светят със невидима светлина от небесния небосклон. С възпоменаването им  се изпросва молитвеното им застъпничество и балгословение за целия български народ.

    След св. Литургия се проведоха обичайните занятия в  Неделното училище при храма. Тази неделя лекцията в  Неделното училище за възрастни,  бе на тема “За Светото Причастие”, по тази тема се състоя и кратка дискусия.  Една от курсистките изпълни предварително поставена  задача –  да  припомни за приноса и подвига  на един от знаменитите български светии – св. цар Борис Михаил Покръстител. Урокът приключи с молитва към всички български светии и молитва към св. цар Борис – Михаил: 

О, велики угодниче Божи, равноапостолни царю Борисе, покровител и просветител на българския народ, а на всички нас застъпник пред Господа! Ти отхвърли езическото зловерие и нечестие и повярва в единия истинен Бог, прие божественото кръщение и просвети цялата българска страна със светлината на благочестието. Ти положи велики трудове за правоверието и напредъка на твоята държава, с молитви, бдения и духовни подвизи измоли от небесния Цар благоволение за народа си. Ти остави тленния венец на земното царство, избра постническото житие и сега, увенчан с нетленен венец от Господа, стоиш пред Неговия престол като усърден застъпник на твоя народ. Към тебе, свети царю Борисе, целият български народ всякога усърдно е прибягвал за помощ във всички трудни обстоятелства на съдбата и всякога е величаел чрез твоето име Божието благоволение и любов. И сега умилено те молим ­ погледни милостиво от горните жилища на нас и на целия наш народ и моли Господа да умножи човеколюбивата Си милост към нас, Неговите раби, и да ни дарува всичко благопотребно за временния и вечния живот. Отечеството ни да избавя от всяко зло обстоятелство; народа ни да освобождава от робска неволя и от угнетение, да го насочва към напредък в благочестието и истинската просвета, в труда и благоденствието, в мира и съгласието, в единомислието и братската обич; държавата ни да укрепи. И така, като се удостоим, свети царю, чрез твоите молитви с обилието на Божиите щедрости, да прославяме великия Цар на царете Господа Бога во веки! Амин!

Децата от Неделното училище при храм “Св. пророк Илия” оцветяваха икони на Български светии: равноапостолните  св. св. Кирил и Методий, св. цар Борис, св. Йоан Рилски, св. преп. Петка Търновска, св. Климент Охридски, св. Патриарх Евтимий Търновски. Децата учиха стихотворения и Притчата за добрия Самарянин, която разкрива учението на Иисус Христос за любовта към ближния.

P1070466P1070468P1070470P1070489P1070481P1070480P1070479P1070483 P1070494    P1070496 

image_pdfimage_print
(Посетен 85 пъти, от които днес: 1)