НЕДЕЛЯ МЕСОПУСТНА (МЕСНИ ЗАГОВЕЗНИ) В ХРАМ „СВ. ПРОР. ИЛИЯ”

На 19 февруари 2017 г. в храма празнична св. Литургия отслужи протойерей Димитър Москов.
Неделно евангелско четиво ни напомни за Страшния съд, след като в предишните недели светата Църква ни припомни смирената молитва на митаря. Внуши ни да станем, подобно на Блудния син, да отидем при нашия Отец и да го молим да ни приеме като Свои наемници, осъзнали своето недостойнство на чеда Божии.
В словото си отец Димитър ни разказа притча, която е актуална за днешния ден:
„Имало едно царство, което всяка година си избирало цар-чужденец. През тази година той имал безусловна власт над всичо и над всички и, след изтичането на тази година, го изпращали на самотен остров – скалист, без храна, без вода и без никакви условия. Вероятно всички тези царе са загивали след известно време. Дошло времето, избрали един мъдрец. След като станал цар, те му казали какви са условията, при които ще царува. Мъдрецът се размислил, чудил се как да се размине с тази участ и накрая се досетил. Всеки ден изпращал на този остров кораби с храна, с покъщнина, с материали за условия, с които той да преживее след тази година.
Така и ние трябва да събираме, защото всяко начало има край. Родени сме, ще дойде време, когато трябва да затворим очи. И както чухте в светото Евангелие, ще отидем на небето и там къде ще ни постави Господ, спрямо нещата, които ние сме събирали през този си живот? Защото днес ние сме царе. Господ ни е дал свободата да правим всичко, каквото искаме и всичко каквото можем. Дали ще събираме на този остров за Царството Небесно добри материали, дали ще живеем безгрижно тази една година (символично – нашият живот) и къде ще отидем после?
Господ ни дава това евангелско четиво не, за да ни сплаши, а да ни държи будни. Винаги пред очите си да имаме това, което после ще дойде. Да се стремим да застанем от дясната Му страна и като добрият пастир да каже: Елате при Мене всички, които сте заслужили това място!”

image_pdfimage_print
(Посетен 69 пъти, от които днес: 1)