НЕДЕЛНОТО УЧИЛИЩЕ ЗА ДЕЦА ВЪВ ВТОРА НЕДЕЛЯ СЛЕД НЕДЕЛЯ ПОДИР ВЪЗДВИЖЕНИЕ

14593146_10210272784432961_1118469485_nЗаниманията в неделното училище на децата се проведе с неоценимата помощ на ученици от Клуба по филантропия от 105-то СОУ  “Атанас Далчев” – Мария, Естела и Михаела. Така успяхме да проведем часа по вероучение с по-кротките деца, които се увлякоха от темата, а по-енергичните имаха занимания по федербал и други игри в двора с нашите помощници. След урока правихме индивидуални упражнения по писане и учене на азбуката – нещо, в което нашите деца имат сериозна нужда от помощ. Също така рисувахме, това никога не им омръзва.

Без момичетата от Клуба по филантропия нямаше да имаме толкова приятен и спокоен урок.

Децата бяха зарадвани и с хубави играчки, дарени за тях.

Темата на неделния урок беше “Йосиф и неговите братя” (Битие 37:1-36) от “Православно вероучение за деца” на монахиня Валентина (Друмева).

Децата бяха заинтригувани от историята на дванадесетте сина на Яков. Задаваха много въпроси и се замисляха. Момиче в 4-ти клас, впечатлено от разказа, накрая на урока попита: „Кой е написал тази история?”.

Темата им е близка заради това, че самите те растат сред повече братя и сестри, имат взаимоотношения с други деца и в училище, и могат да направят разлика между последствията от постъпките от обич – като това да се радваш заради дарованията на своя брат и неговите постижения, да прощаваш слабостите и грешките. Говорихме и за това какво може да се случи между хората, когато не достига любов и как от това произлизат завист, лъжи и злини.

Децата разбраха как Бог възнаградил Йосиф за добротата и чистото му сърце – не само с обичта на бащата, но дори и в непозната и далечна страна Египет той спечелил сърцата на много хора и благодарение на мъдростта си станал съветник на фараона и управител на хазната.

Говорихме как след като братята осъзнали грешката си към Йосиф, той им простил, злото било поправено и вече могли да заживеят щастливо всички заедно.

Това са важни уроци и за нас, възрастните, мисля. Не рядко сме точно като децата в нашите взаимоотношения.

image_pdfimage_print
(Посетен 101 пъти, от които днес: 1)