КАКВО Е НУЖНО ЗА СПАСЕНИЕТО

pentecost_greek

ИКОНА НА ПЕТДЕСЕТНИЦА

3.За спасението също така трябва да получаваме благодатни сили за спазването на заповедите и извършването на всички необходими дела на вярата.

“За да бъде и вярата такава, каквато трябва, и делата да се извършват надлежно, ни е необходима благодатта на Светия Дух. Без нея не само да повярваме, но и да помислим за доброто не можем. Но дори и да помислим, нямаме сили да изпълним това добро. Защото, както казва Апостолът, да пожелаваме доброто можем, но щом се стигне до дело, бягаме от него: “защото желание за добро има у мене, но да го върша не намирам сили” (Рим. 7:18). “Знай и твърдо се придържай към убеждението и онази вяра, че благодатта на Светия Дух не се подава иначе и не може да бъде приета освен чрез тайнствата, установени в Църквата от Самия Господ чрез ръцете на Светите Апостоли” Светител Теофан Затворник (8, 62-63).

“За да ти е по-ясно колко е необходимо всичко това, сравни шестването по пътя на спасението с обикновено пътешествие. За да е по-удобно и безопасно за пътника да върви, трябва да бъде светло, да има прокаран път, самият той да е здрав и силен, в случай на нужда – например на завоите или кръстопътищата, да има някой, който да му покаже кой път да поеме. Същото е необходимо и при шестването по пътя на спасението: необходима е светлина – това е вярата; необходим е прокаран път – това са заповедите; необходими са здраве и сила – това са благодатните сили, подавани чрез тайнствата; необходими са пътни знаци и ръководители – това са пастирите на Църквата. Всичко това ти виждаш действащо в Светата Божия Църква, поради което всеки, който по правилен начин извършва спасението си, състои в жив съюз с нея. Всички спасили се са вървяли по този път и всички спасяващи се вървят по него… друг път на спасението няма” Светител Теофан Затворник (8, 57).

“Накратко цялата вяра може да се вмести в следното: Бог в Троица покланяем, света създал и за нас промишляващ, ще спаси нас, падналите, по благоволението на Отца в Господа Иисуса Христа чрез благодатта на Святаго Духа в Светата Си Църква, ще ни спаси със спасение, тук съкровено извършващо се, което в бъдещия живот ще се яви в цялата си неизречена светлина.” Светител Теофан Затворник (8, 57).

Автор: Архим. Лазар  

Източник: Какво е необходимо да знае  съвременния православен  християнин

image_pdfimage_print
(Посетен 128 пъти, от които днес: 1)