ДУХОВНИТЕ СТРАСТИ СА ПО-ОПАСНИ ОТ ТЕЛЕСНИТЕ


Трябва да внимаваме, да не се отчайваме, да държим ума си буден спрямо духовните страсти.
Те са по-опасни от телесните – защото не можеш лесно да ги разбереш и усетиш как се прокрадват в теб, но и защото много добре умеят да се дегизират.
Св. Ефрем Сириец казва по този повод:
Лошите навици ме оплитат като мрежи, и аз се радвам, че съм свързан. Врагът ежедневно обновява въжетата си, понеже вижда колко се радвам на разнообразието им.”
Това е лукавството на дявола – да разкрасява нашите страсти, да ги дегизира.
Когато Мария помазала Иисусовите нозе с драгоценно миро, Юда не казал: „Аз съм скъперник!”, а:
Защо е това прахосване на миро да се мият нозете на Христос, вместо да се продаде и парите да се раздадат на бедните?!” (срвн. Йоан 12:5).
Този, който след това продал Христос.
Невероятно талантливи сме да маскираме нашата окаяност в добродетели. Когато някой осъжда някого, не казва: „Превърнах се в съдник!”, а: „Аз съм за истината, истината е над всичко и това, което казвам за другия, е в името на истината!“. И отваря ров за другия, като е готов да го бутне в него, вярвайки, че служи на истината. И когато осъжда, не си помисля, че Сам Бог не осъжда. Св. Писание казва, че Отец предаде целия съд на Сина (срвн. Йоан 5:22). Бог Отец оставил съда на Христос, а Христос казва: „… не дойдох да съдя, а да спася света…” (Йоан 12:47).
Бог не съди, Христос не съди.
Не е нужно да си мъдрец философ, за да разбереш, че ти, който съдиш, вместо Христос, се превръщаш в антихрист!
И се запътваш към ада, без да ти е нужно нещо повече.
Винаги ни харесва истината, когато тя засяга другите.
Искаме ли обаче другият да я разкрие, когато тя засяга нас?
Истината за нас, които харесваме истината?!…
Затова да внимаваме в духовни страсти. Колкото по-висша е душата от тялото, толкова по-тежки са душевните и духовните страсти от телесните.
Избягваме блудството.
Добре правим.
Знаете ли обаче кое друго блудство е по-ужасно?
Израил бил поробен от враговетe, завоевателите измъчвали евреите и един пророк се молил – „Боже, спаси народа си от враговете му!“, но Бог му казал: „Спри да се молиш за този народ.
Защото те блудстваха!“.
Какво е това блудство на целия народ? Те тръгнали след други богове и оставиха Мене.
За това духовно блудство цял един народ бил поробен.
Да слушаме слова на еретици, да четем еретически книги е именно такова блудство. Човекът, който не е християнин, може да блудства поради незнание, но християнинът, който чете индуски и будистки книги, за да намери спасителна истина, знае Кого оставя и накъде отива. Ще четем и от тези книги, за да задоволим нашето знание. Но не и за да търсим начини за спасение в тях…

Из”:Умеем да маскираме своите страсти”
Автор: Старец Никон Светогорец
Източник: pravoslavie.bg