ДОБРОВОЛЧЕСКАТА НЕДЕЛНА КУХНЯ И ЗАНИМАНИЯ ЗА ДЕЦА В ХРАМ „СВ. ПРОРОК ИЛИЯ” В ЕДИНАДЕСЕТА НЕДЕЛЯ СЛЕД ПЕТДЕСЕТНИЦА

Неделното занимание на децата беше на тема „Вавилонската кула” (Битие 11:1-9), по “Православно вероучение за деца” на монахиня Валентина (Друмева).

Какво научиха децата и какво е основното, което е добре да знаем за тази история всички ние?

Потомците на Ной и на синовете му: Хам, Иафат (Яфат) и Сим, отначало помнели и почитали Бога. Имали чиста вяра в Единия Бог и затова живеели праведно и в разбирателство, говорели на един език. Но ето, че отново, както при падналия ангел и при Адам и Ева, проникнала гордост, жажда за величие и слава и пренебрежение към Бога. Това веднага довело до раздори.

Започнали да строят хората голям град, наречен Вавилон и кула, с която мислели да стигнат до Божия престол и без да имат нужда от Божието благословение. За да спре неразумието им, Бог размесил езиците им. Строежът не можел да продължи, а потомците на Ной се пръснали по света. Потомците на Иафет населили Европа, на Хам – Африка и част от Азия, а тези на Сим останали в Средна Азия.

След разделението само потомците на Сим (евреите) опазили вярата, а другите без Бога станали слаби и страхливи и започнали да боготворят природните стихии, за да ги “умилостивяват”. Така си измислили много богове – слънцето, огъня, звездите, разни животни… Правили им изображения – идоли, покланяли им се им принасяли жертви, което подобава само на Единия Бог. Затова били наречени идолопоклонници и езичници.

Така врагът на Бога и човека отново измамил много от хората да се отклонят и дори да се противят на своя Творец.

В Доброволческата неделна кухня дежурство дадоха Катя, Михаил, Диана и Надя. С помощта на 21 доброволци сготвиха пилешка супа с картофи и успяха да нахранят 384 човека. Бяха обработени много зеленчуци.

Дежурният екип благодари на всички, които се включиха в процеса по приготвяне и раздаване на храната на нуждаещите се хора!

image_pdfimage_print
(Посетен 100 пъти, от които днес: 1)