ДЕСЕТА НЕДЕЛЯ СЛЕД ПЕТДЕСЕТНИЦА В ХРАМ „СВ. ПРОР. ИЛИЯ”

В Десета неделя след Петдесетница, 5-ти август 2018 г., в храма Празнична света Литургия отслужи протойерей Димитър Москов.

В днешното Свето Евангелие чухме как Христос излекувал сина на един човек в Галилея, на когото апостолите не успяват да помогнат, заради неверието си.

В своето слово за евангелското четиво отец Димитър говори как да укрепваме нашата вяра, особено през на настоящия Богородичен пост: „Всички ние казваме: „Ние сме християни, ние вярваме, но вярваме по наш начин, Господ е във всеки един от нас…”. Понякога пренебрегваме даже храма, но вярата трябва да животвори, вярата да бъде извор на любов, на всички нравствени добродетели, които Църквата ни поучава да носим вътре в себе си, като християни. Вярата е невинаги толкова силна, колкото искаме. Вярата се гради с молитва, с изучаване на Светото Писание, на светите Отци, за да укрепнем и наистина тя да дава плодове. С вярата върви и молитвата, върви и поста, за който днес ние чухме. Молитвата е връзката ни с Бога, постът е нашият дар към Бога, защото какво можем да Му дадем ние…? Остава да Му дадем нашето желание да се откажем от едни или други неща, за да предадем чрез поста, чрез молитвата и най-вече чрез покаянието своите грехове на Него. Така че – нека наистина да пазим вярата, да я укрепваме, да я животворим чрез добрите дела и тя да ни дава сили, любов и надежда.”

 

image_pdfimage_print
(Посетен 47 пъти, от които днес: 1)