ДЕВЕТА НЕДЕЛЯ СЛЕД НЕДЕЛЯ ПОДИР ВЪЗДВИЖЕНИЕ В ХРАМ „СВ. ПРОР. ИЛИЯ”

В Девета неделя след неделя подир Въздвижението на Честния Господен Кръст, 18-ти ноември 2018 г., празнична света Литургия в храма отслужи предстоятелят на храма иконом Емилиян Костадинов.

Чухме днешното литургийно свето Евангелие за един богат човек, който имал много земи. През тази година реколтата била в изобилие и той решава да събори житниците си и да построи по-големи. Тогава Бог му рекъл: нощес ще ти поискат душата; а това, що си приготвил, кому ще остане? (Лука 12:16-21)

Отец Емилиян в своето поучение по евангелската притча говори за човешката склонност да не отдаваме на Бога това, което сме постигнали, защото понякога Бог дава на човека богатство, за да го изпита, да види неговата вяра. „Понякога Бог ни дава изпитание, понякога радост, за да можем в изпитанията да потърсим Бога, а в радостта си да Му благодарим – по думите на отец Емилиян, това са неща, които често пренебрегваме и забравяме – „Основата на всичко е да знаем от къде сме тръгнали и какво сме направили, да се погрижим за нашите души и да следваме Божиите пътеки, независимо в какво състояние сме. Бог е промислил и за нас. Нека наистина отворим духовните си очи, да отворим също и сърцата си за Бога, за да не Го гоним, когато чука на нашата врата на сърцето!

image_pdfimage_print
(Посетен 54 пъти, от които днес: 1)