ДА ПРИНАСЯМЕ НА БОГА НАЙ-ЧИСТОТО

sv_prestolВеднъж се възмутих тук във вашия храм. На светия престол видях да гори една ей толкова къса свещ! Аз в килията си не оставям толкова къси свещи дори на свещника пред иконостаса, защото го считам за пренебрежително отношение.

– Отче, казват, че свещта трябва да изгори докрай.

-Да, докрай, но къде? Нека изгори докрай на свещниците, където палят свещи хората, но не и на светия престол или светата проскомидия. Не бива в олтара да гори половин свещ, това е пренебрежение. Също и на полилея, дори и свещите да са достатъчно дълги, за да горят до края на службата, пак ги сменяйте, когато са много къси. И на светата Литургия за малкия и Великия вход винаги използвайте дълга свещ, защото символизира Честния Предтеча.

Някъде пък гасят кандилата за икономия! Не разбират, че Бог ще им изпрати големи благословения, когато Го почитат. Също и на панихидите някои раздават ей такива тънки свещи, но това пак е пренебрежение. Срамота е да се раздават на хората такива свещи.

-Отче, сестрите могат ли да палят в килиите си колкото пожелаят свещи?

-Нека палят, да изгори дяволът. Вижте, че целият свят се е запалил. Но нека само да имасмисъл от запалената свещичка, да се придружава с молитва.

Велико нещо е човек да се остави изцяло на Бога. Ние ядем сладки плодове, а на Бога принасяме смолата 11 от дърветата с кадилницата. Ядем меда, а принасяме на Бога восъка, но даже и него често го смесваме с парафин. Едничка свещ принасяме на Бога за Неговите обилни благословения – и тя ли да бъде нечиста? Ами ако Бог искаше да Му принасяме меда? Представям си какво щяхме да правим! Щяхме да Му даваме или разреден меден сироп, или просто вода със захар. Дано Бог не ни приема насериозно! Човек във всичко може да прави икономии освен в почитанието и служението на Бога. Да принасяме на Бога най-чистото, най- доброто.

-Отче, хората не разбират добре, че е неблагоговейно да се горят свещи от парафин.

-Казвайте на хората: “Заради вашето здраве не бива да палите парафинени свещи в храмовете”. Така малко ще се позамислят. Особено ако храмът е малък, тогава човек може да се задуши. По-добре да се запали

Тази икона се намира в светата обител “Филотей” на Света Гора – б. пр. 11 Т.е. тамянът, който се прави от дървесна смола – б. пр.

-една малка свещ от чист восък, отколкото голяма свещ от парафин. Заради това на мнозина им прилошава в храмовете и припадат… Също и със зехтина, който не е годен за ядене, искат да Бога, с болните, с починалите и т.н.

-Отче, а защо кадим с тамян?

-За славословие Богу. Славословим Го и Му благодарим за Неговите големи благодеяния по целия свят. Тамянът също е едно приношение. Принасяме го на Бога и на светиите, кадейки иконите, а след това покадяваме и живите икони на Бога – хората.

И когато просите, и когато благодарите, вършете го със сърце. Със свещичката казвам: “Боже мой, моля те от цялото си сърце да ми окажеш една милост”. А с тамяна казвам: “Благодаря Ти, Боже мой, от цялото си сърце за всички Твои дарове. Благодаря Ти, че прощаваш многото мои съгрешения и неблагодарността на целия свят, а и моята голяма неблагодарност”.

Колкото можете, развивайте у себе си благоговението, скромността. Това ще ви помогне да получите Божията благодат. Защото, ако човек има благоговение и духовна скромност, ако е и смирен, получава Божията благодат. Ако няма благоговение и смирение, Божията благодат не го доближава. Какво казва Писанието: На кого ще погледна: на смирения и съкрушения духом и на треперещия пред Моето слово .

Автор: Св. Паисий Светогорец

Източник: Духовно пробуждане

image_pdfimage_print
(Посетен 387 пъти, от които днес: 1)