ВТОРА НЕДЕЛЯ НА ВЕЛИКИЯ ПОСТ В ХРАМ „СВ. ПРОР. ИЛИЯ”

Във Втора неделя на Великия пост – Неделя на св. Григорий Палама, 24 март 2019 г., възкресна света Литургия в храма отслужи иконом Емилиян Костадинов.

Събрахме се в храма след още една седмица в пост и молитва, за да отдадем на Бога благодарност и да изпросим Неговата Божествена благодат, за да имаме сили да продължим телесния и духовния пост.

Чухме неделното св. литургийно Евангелие за изцерението на разслабения в Капернаум (Марк 2:1-12).

В своето слово отец Емилиян говори за силата на вярата, показана в този евангелски епизод, като нещо изключително важно за нас, вървейки по пътя на спасението. Той посочи за пример твърдото упование на разслабения в това, че изцерение може да получи само и единствено от Бога: „Той силно вярвал в това, надявал се и чакал, молил се, търпял всички несгоди, но знаел, че един ден това ще се случи, защото вярата му била безгранична, вярата на неговите близки – също.

Като видя вярата им, Иисус каза на разслабения: чедо, прощават ти се греховете(Марк. 2:5). Отец Емилиян говори и силата на покаянието, за което ни дава пример разслабения: „Виждаме, че то може да промени съдби, животи… Когато знаем към какво се стремим, убедени сме и вярваме безрезервно, че само Бог може да ни помогне; когато няма съмнения… Сам Господ Иисус Христос е казал: думата ви да бъде: да, да; не, не (Мат. 5:37). Или вярваш, че може да ти бъде дадено от Бога, или не вярваш и просто се оставяш по течението. Затова Бог ни е създал със свободна воля – да избираме Бога или Мамона. Сами избираме съдбата си.

Много показателно и хубаво евангелско събитие чухме днес. Именно това трябва да ни дава сили да продължим да следваме Божия път. В постите да бъдем много, много по-внимателни и взискателни към себе си, за да можем както близките на разслабения и самия него, да достигнем вярата, с която да просим от Бога и да знаем, че Той и да не ни даде веднага това, за което се молим усърдно и постоянно, то ще ни бъде въздадено.” – завърши наставлението си о. Емилиян.

image_pdfimage_print
(Посетен 74 пъти, от които днес: 1)