БОГУ ДАР ЗА ЦВЕТНИЦА


    P1060610Тази неделя (05.04.2015 г.) на празника Вход Господен в Йерусалим, в храм “Св. пророк Илия” (“Дружба” 2), бе отслужена тържествена св. Литургия от протойерей Димитър Москов. На призива, който  свещеникът  възглася на всяка св. Литургия: “със страх Божи, вяра и любов пристъпете“, пристъпиха деца и възрастни към тайнство св. Причастие. Както се казва в едно от църковните песнопения: “Чашата на спасението приеха и името Господне призоваха, приеха и видяха, че е благ Господ“!  С радостни и причастени сърца посрещнаха Царя на царете със  словата: “Осанна! Благословен е Идещият в името Господне!”

   След св. Литургия бяха проведени занимания с децата в двора на храма. Тяхната задача  бе да изрисуват стъклени вази, които да поднесат в дар на храма. Предната неделя децата се запознаха с Библейския разказ, свързан с празника и вчера трябваше да отговорят на въпроса: Какво е подарил Бог на човечеството, на хората? След като с общи усилия децата си припомниха, че Бог е дарил на света победата над злото и възможността за спасение на целия свят, то ние също трябва да Му дарим специален дар – своята любов, послушание и добри дела.

       Децата с радост приеха задачата да изрисуват вазите, които да дарят Богу, с радост и старание рисуваха за Него. Но тъй като вазите бяха само две и трябваше  всеки да нарисува своето цвете на Бог върху тях, не мина и без сърдити, които се разсърдиха, че и други украсяват тяхното цвете. В този  празничен ден имахме инцидент с една от вазите, но всички разбрахме поуката, че когато желаем да дарим нещо на Бог, то трябва да е от сърце, без да се сърдим. След тази трудност стигнахме до решение, така че всички да са доволни и накрая с радост дарихме изрисуваната ваза, която протойерей Емилиян Костадинов  с радост прибра в олтара, докато изсъхне.

Това беше пътят, по който всеки получи ценен урок и придоби радост, за дари труда си на Бог!

P1060615P1060619P1060618P1060635

P1060636P1060631P1060630P1060627P1060626