БОГОСЛУЖЕНИЯТА ПРЕЗ СТРАСТНАТА СЕДМИЦА В СОФИЯ


STRADANIQ_HRISTOVI От вчера  започна Страстната седмица, през която молитвено си припомняме последните събития от земния живот на Спасителя и завършека на Неговото спасително дело. В храм “Св. пророк Илия” ( ж.к. “Дружба” 2) също продължават да се служат всички Великопостни служби.

Вечерта в неделя, понеделник и вторник във всички храмове ще се отслужи „Последование на Жениха”. В митрополитската катедрала „Св. Неделя” последованието ще започне в 19:00 ч. Молитвено участие в службата ще вземe Браницкият еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит.

Сутринта на Велики четвъртък от 9 ч. епископ Григорий ще отслужи св. Литургия в църквата „Св. Неделя”, след която ще бъде отслужен Велик маслосвет.
Вечерта на Велики четвъртък от 18:30 ч. в Патриаршеския катедрален храм-паметник „Св. Александър Невски” ще се извърши последованието на 12-те евангелия. В богослужението ще вземат участие Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит и епископите Тивериополски Тихон и Браницки Григорий.

На Велики петък сутринта, от 9 ч., ще бъде изнесена св. Плащаница. В богослужебното последование в митрополитската катедрала „Св. Неделя” ще вземе участие Браницки еп. Григорий.
Вечерта от 18:30 ч. в „Св. Неделя” ще бъде извършено Опело Христово с участието на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и преосвещените епископи Тивериополски Тихон и Браницки еп. Григорий.

На Велика събота сутринта от 9 ч. в „Св. Неделя” епископ Григорий ще отслужи св. Литургия.
В пасхалната нощ в 23:15 ч. в „Св. Александър Невски” ще бъде посрещнат Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който ще възглави Пасхалната св. Литургия.

Източник: www.dveri.bg