АРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ ПО СЛУЧАЙ ПРАЗНИКА НА СВ. ПРОР. ИЛИЯ В ХРАМ “СВ. ПРОР. ИЛИЯ”

Днес, 20 юли 2017 г., с благословението на Негово светейшество Софийския митрополит и Български Патриарх Неофит, беше отслужена Божествена Света Литургия в чест на нашия небесен покровител – славният пророк Илия.

Службата води Негово преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим – главен секретар на Светия Синод на БПЦ-БП. В съслужение с него бяха председателят на храма – протойерей Емилиян Костадинов, протоиерей Йоан Чикалов и протодякон Иван Петков.

Песнопенията бяха изпълнявани от клиросни певци, ръководени от г-н Трайче Попов.

Негово преосвещенство Мелнишки епископ Герасим преподаде патриаршеско благословение към всички християни, преизпълнили храма на празника и изрази благопожелание за завършването и освещаването на новия, по-голям храм – „Свето Благовещение”, където да да можем всички заедно с едно сърце и с една уста да прославим Бога.

В своето вдъхновено слово за живота и делата на св. прор. Илия, Негово Преосвещенство подчерта ревността и дръзновението на чествания Божий угодник и призова:
Като знаем, че той има такова дръзновение пред Бога, нека и ние го помолим да ни дава много телесни и духовни сили, за да се справяме и да живеем като истински християни и изповедници на единия Бог. Нека Бог по неговите молитви да ни спаси, да умножава това паство и хората в тази енория, и да се преумножават тези, които се спасяват!”

В края на проповедта си Негово преосвещенство Мелнишки епископ Герасим благодари на председателя на църковното настоятелство отец Емилиян Костадинов за сърдечния прием, на певците, които със стройното си пеене допринесоха за нашето молитвено настроение и благоукрасиха празника, и на всички християни, които днес участваха с молитвите си в прославата на св. прор. Илия.

Отец Емилиян благодари на епископ Герасим за любовта и обгрижването, които ни дават сили да продължаваме по нелекия път към Бога, изрази благопожелания за крепко здраве и предаде нашата синовна благодарност към Негово светейшество Неофит, Патриарх Български.

Светата Божествена Литургия завърши с тържествено многолетствие.
Беше отслужен и водосвет на празничната трапеза и за всички присъстващи беше раздаден корбан.

image_pdfimage_print
(Посетен 96 пъти, от които днес: 1)